Nem fogy annyira az új iPhone, mint várták

A vártnál kisebb a kereslet az új iPhone-okra, ezért az Apple csökkentette megrendeléseit a beszállítóknál – közölte belső forrásokra hivatkozva hétfőn a The Wall Street Journal. A tudósítás szerint az iPhone 5-nek is nevezett készülék esetében a januártól márciusig terjedő negyedévre leadott kijelzőrendelést az amerikai vállalat még decemberben a korábbi felére vette vissza, de állítólag egyéb alkatrészek tekintetében is módosították a számokat.

A lap megemlíti, hogy ugyan az Apple volt az első, amely 2007-ben az okostelefon-piacon robbanásszerűen kezdett terjeszkedni, ám az utóbbi időben egyre nagyobb teret vesztenek, melynek fő oka az androidos gyártók megjelenése hasonló termékekkel – az IDC jelentése szerint 2012 harmadik üzleti negyedévében az Apple a világpiac 14,6 százalékát birtokolta, szemben a 2011 negyedik negyedévében mért 23 százalékkal. A versenytársak közül igazi konkurenciának számítanak. egyrészt az igen széles termékpalettával rendelkező dél-koreai Samsung, illetve az olcsóbb, alsó és középkategóriás okostelefonokat kínáló kínai gyártók, például a Huawei. A Journal a versenyben való visszaszorulással magyarázza, hogy az Apple részvényei a szeptemberi több mint 700 dolláros csúcs után a múlt héten már „csak” 520 dolláron zártak – ami még mindig igen magas érték, legfeljebb csak azt a sokak által favorizált jóslatot nem igazolja, hogy az Apple lesz az első technológiai cég, amelyik megdönti az egybillió dolláros álomhatárt a piaci kapitalizáció terén.

A legutóbbi adatok szerint a Samsung részesedése e piacon rakétaszerűen nő – az Apple számairól egyelőre nem lehet beszélni, mivel azokat január második felében teszi közzé a vállalat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények