Beépített vírusirtó szoftver az Apple új operációs rendszerében?

A maces rendszerek védelmével foglalkozó Intego biztonságtechnikai cég rövid beszámolója szerint a napokban megjelenő Mac OS X Snow Leopard kártékony kódok elleni védelmi szoftvert tartalmazhat, legalábbis erre következtet a blogbejegyzést elkészítő felhasználó a vállalathoz érkezett beszámolók és egy meglepő képernyőfotó alapján.

Az Intego egyelőre nem tudja, miféle víruskeresővel vagy biztonsági szolgáltatással van dolga. A fenti screenshot azt ábrázolja, hogy miután az Apple Safari böngészője letöltött egy képfájlt, az ismeretlen védelmi funkció az OSX.RSPlug.A névre hallgató trójait véli benne felfedezni.

Az Apple a múltban kategorikusan immúnisnak mondta platformját a számítógépes fertőzésekkel és támadásokkal szemben, mígnem tavaly novemberben terméktámogatási oldalán egy ajánlást tett közzé a vírusirtó programok használatáról Mac OS alatt. Az ajánlás egyébként „több vírusirtó egyidejű használatát” javasolja a Mac számítógépeken azért, hogy „a vírusíróknak több alkalmazást kelljen megkerülnie, ami az egész víruskészítési folyamatot bonyolultabbá teszi.” Miután a sajtó felkapta a sztorit, az Apple visszavonta a bejegyzést, mondván az már nem aktuális, illetőleg pontatlan.

Áprilisban a Symantec kutatói első ízben tártak fel közvetlen kapcsolatot az Apple iWork 09 és az Adobe Photoshop CS4 szoftverek kalózváltozatában rejtőző vírus és az IT-történelemben eddig ismeretlen Mac OS X-es zombihálózat között, amely a jelek szerint nemrégiben szolgáltatás-megtagadással járó támadásokat (DoS) vitt véghez. A szakemberek eddig két variánst fedezték fel, mindegyikük különböző technikával igyekszik a felhasználó jelszavát megszerezve átvenni az irányítást a fertőzött Mac felett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények