Az Apple tíz évvel van lemaradva a Microsoft mögött

A közelmúltban felfedezett maces vírus és botnet, a Flashback csak a kezdet, várható, hogy újabb támadások és fertőzések követik majd az Apple rendszerén – nyilatkozta Jevgenyij Kaszperszkij, a Kaspersky Lab alapítója és tulajdonosa a CBR-nek a londoni Infosecurity Europe 2012 konferencián.

Kaszperszkij – némileg provokatívan – azt is elmondta, hogy biztonsági szempontból a Microsoft sokkal jobban áll, mint a felkészületlen Apple: „Úgy vélem, hogy az Apple tíz évvel van lemaradva a Microsoft mögött a biztonság területén. Én már évek óta mondogatom, hogy biztonsági szempontból nézve nincs nagy különbség a Mac és a Windows között” – mondta el a szakember, majd hozzátette, hogy az Apple rendszere messze nincs úgy felkészítve a támadásokra, mint a „harcedzett” Windows.

Kaszperszkij kifejtette, hogy cége egyre több Macre íródott vírust fedez fel, és ez egyáltalán nem meglepetés, ha az Apple-gépek egyre növekvő népszerűségét nézzük – ugyanakkor a részesedésük még eltörpül a windowsos számítógépek mellett, vagyis egy jó darabig még elsősorban a Microsoft rendszereit támadják majd a bűnözők.

A cégvezető szerint az Apple mostanában lépett be abba a világba, melyben a Microsoft már évtizedes tapasztalattal rendelkezik, és ahol a redmondiak számtalan biztonsági megoldást dolgoztak ki a folyamatos támadásokra reagálva. Az Apple semmiképp nem veheti félvállról a biztonságot, mert piacnyerésük folytán eljöhet egy pont, amikor még a mostaninál is vonzóbbak lesznek a crackerek számára, akiket ráadásul motiválhatnak az első sikerek, amelyeket a felkészítetlen rendszereken tapasztalnak meg. Vagyis az Apple-nek meg kell változtatnia eddig biztonsági gyakorlatát, a biztonsági frissítések rendszerét meg kell újítani – nyilatkozta a Kaspersky Lab vezetője, aki már korábban is többször bírálta a céget amiatt, hogy a feltárt sebezhetőségekre lassan reagálnak (valószínűleg épp ezért, illetve presztízsokokból is igyekeztek nagyon az orosz szakemberek a Flashback esetében, és sikerült is hamarabb megoldást találniuk a sebezhetőségre, mint az Apple-nek).

„Hamarosan felfogják majd, hogy ugyanolyan gondokkal küzdenek, mint a Microsoft 10 vagy 12 éve. Meg kell változtatniuk a frissítési ciklusok paramétereit, és kénytelenek lesznek többet foglalkozni a szoftver biztonsági auditjával. Ezt a munkát a Microsoft elvégezte akkor, amikor több incidens is érte őket, amikor például a Blaster és egyéb bonyolult férgek rövid idő alatt számítógépek millióit fertőzték meg. A Microsoftnak akkor muszáj volt rengeteg munkával leellenőrizni a kódokat hibák és sebezhetőségek után kutatva. Most az Apple-ön a sor” – nyilatkozta Kaszperszkij.

Azóta történt

Előzmények