Egy tajvani egyetem támadta meg az Apple-t

Ügyesen időzítettek egy Apple ellen indított pert: egy tajvani egyetem akkor kezdeményezett szabadalomsértési pert velük szemben, amikor a két óriás, az Apple és a Samsung szabadalmi birkózásának eddigi legkeményebb menete kezdődött meg ma az Egyesült Államokban. A Nemzeti Cheng Kung Egyetem (國立成功大學) azért indított eljárást Apple-lel szemben, mivel úgy vélik, hogy az iPhone-gyártó Siri nevű beszédfelismerő és utasítás-végrehajtó technológiája két, 2007-ben, illetve 2010-ben az USA-ban bejegyzett, „hangból szöveget” eljárást leíró szabadalmukat sérti meg. Arról egyelőre nincs híradás, hogy mekkora kártérítést követelnek.

A keresetet pénteken nyújtották be a szabadalmi ügyek Mekkájában, Texasban. Az egyetemet képviselő jogász nem is tagadta, hogy azért esett Texasra a választásuk, mivel köztudott, hogy az itt lefolytatott szabadalmi perek egyrészt sokkal gyorsabb lefutásúak, mint máshol, másrészt pedig az eddigi ítéletek döntő többségükben a szabadalom tulajdonosának kedveztek.

A jogász a kártérítési követelés mértékéről nem nyilatkozott, mivel azt majd az eladott készülékek mennyisége után kell – elmarasztaló ítélet esetén – kiszámolni, de azt közölte, hogy vizsgálják a Google és a Microsoft hasonló technológiáit is, hogy ott vajon fennáll-e a szabadalomsértés.

A tajvani egyetem lépése mögött szinte bizonyosan kormányzati támogatás is áll. Nemrég számoltunk be arról, hogy a tajvani kormány félti a külföldiek által indított szabadalmi perektől a helyi vállalatokat, és az egyetem jogásza egyértelműen ki is mondta: „Segíteni akarjuk a helyi ipart. És meg akarjuk védeni a tajvani szabadalmakat.”

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények