Új koncepciójú távirányító szabadalmát kapta meg az Apple

Egy új, tavaly szeptemberben benyújtott, majd tegnap publikált Apple-szabadalomra hívta fel a figyelmet a cég működésével és termékeivel foglalkozó szakblog, az AppleInsider: a vállalat „Az univerzális távirányítás megkönnyítésére szolgáló módszer és eszköz” címen egy új koncepciójú távirányító alapelveit védette le.

apple remote

A könnyítés a leírás szerint annyit jelent, hogy a jelenlegi, szinte már áttekinthetetlenül sok gombot és kapcsolót tartalmazó eszközök helyett egy egyszerűbb készüléket hozzanak létre, főként arra a tapasztalatra alapozva, hogy az átlagos fogyasztó a rendelkezésre álló gomboknak csak igen kis százalékát használja, a többi, általában feleslegesnek bizonyuló kapcsoló inkább csak zavarja. Az indoklásban arra is kitérnek, hogy a mostani univerzális távirányítókat bonyolultabb használni, mint azokat az alapfunkciókat kínáló eszközöket, amelyeket bizonyos televíziókhoz vagy egyéb vevőkészülékekhez adnak, ráadásul a „mindenhez jó” távirányító gyakran tökéletlenebb funkcionálisan, mint az eredeti, speciális távirányító. A felhasználóknak a legtöbbször készülékenként újra kell tanulniuk a távirányító használatát, ezért szükségesnek látszik egy olyan technológia, mely megoldja ezt a problémát, és valóban általános, emellett könnyen kezelhető.

apple remote

Az Apple által előterjesztett koncepcióban a távirányítóban egy dinamikus érintőképernyő szolgál input eszközként, emellett beleépítenének egy „felfedező mechanizmust”, amely önmagától detektálná az elérhető, távirányítható eszközöket (tévé, videolejátszó, hifi, az „okos lakás” vezérlése, sőt számítógépet is lehet speciális esetben irányítani vele – például ha egy zenelejátszó fut rajta). A távirányító eszközfüggően jelenítené meg egyszerűen és könnyen áttekinthetően a képernyőn a szükséges menüpontokat, és ha egy eszköz nincs üzemképes állapotban, azt is jelezné.

Mint prohardveres kollégánk, rudi jelezte, nem problémamentes a szabadalmi védettség megszerzése, ugyanis abszolút nem újdonság a koncepció, a Prohardver már közel öt éve tesztelt egy hasonló távirányítót a Logitechtől.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények