Az Apple bemutatta az új iPadet

Az Apple ma – a várakozásoknak megfelelően – bejelentette rendkívül népszerű táblagépének továbbfejlesztett kiadását. Az új generáció azok számára nem szolgál meglepetéssel, akik követték a hónapok óta keringő iparági pletykákat: pontosan azok az újítások kerültek bele, melyekről a szaksajtó cikkezett. Egy olyan jellemzője van csupán, amire nem számítottunk: a készülék neve se nem iPad 3, se nem iPad HD, hanem pusztán „új iPad”.

Az új generációs tablet 9,7 colos kijelzőjének felbontása 2048 × 1536 pixel, négyszerese a korábbi modellekének. Az Apple közleménye hangsúlyozta: ez 3,1 millió képpontot jelent, bő 1 millióval többet, mint amivel a HD-televíziók gazdálkodhatnak. A kijelző azonban nem csupán a „retina” felbontásban jobb, mint a korábbi generációkban használtak: a színtelítettségen is javítottak, állítólag pontosan 44 százalékkal, ami a gyakorlatban gazdagabb, kontrasztosabb képeket jelent.

Ennyi képpont megjelenítéséhez természetesen nagyobb teljesítményű processzor és grafikus vezérlő is kell: ezeket tartalmazza az új A5X chip, melyben négymagos GPU található. A vállalat szerint ez a SoC négyszer akkora számítási kapacitással rendelkezik, mint az NVIDIA Tegra 3 és kétszer olyan gyors, mint az iPad 2-ben használt A5.

Lecserélték a korábbi generáció sokat kritizált kameráját is: az új iPadbe 5 megapixeles, autofókuszos, képstabilizátorral megtámogatott hátoldali kamera került, amely 1080p felbontású videók felvételére is alkalmas. Az Apple szerint ez ugyanazt a lencserendszert kapta meg, amelyik az iPhone 4S-ben dolgozik. Az elülső webkamera VGA-felbontása ugyanakkor nem változott.

További újdonság, hogy a mobilinternetes modellek támogatják az LTE-hálózatokat is, mégpedig úgy, hogy a korábbi generáció tízórás akkumulátoros üzemidejéről nem kell lemondani. Ezt alighanem nagyobb teljesítményű akkuval tudja csak biztosítani a cég, ez lehet a magyarázata a 0,6 milliméteres vastagodásnak és a leheletnyivel nagyobb súlynak. Az új tablet otthoni hotspotként is használható – legfeljebb öt eszközzel –, már ha erre az internetszolgáltató lehetőséget ad.

Ahogy az elődje, az iOS 5.1 operációs rendszert futtató új iPad is hatféle változatban lesz kapható: mind a csak wifis, mind a wifi- és LTE-vezérlővel is rendelkező modellből van 16, 32 vagy 64 GB-os kiadás. Az Egyesült Államokban már a jövő héten, március 16-től megvásárolható lesz az összes modell, március 23-től pedig további 25 országban, köztük Magyarországon is elérhetővé válnak. Akárcsak az iPad 2 megjelenésekor, a termék ára a mostani generációváltást követően sem változik: a legolcsóbb kiszerelés 499 dollárba, a legdrágább 829 dollárba kerül majd. Az Apple a bemutatóval egy időben 100 dollárral csökkentette az iPad 2 széria kiskerárát: ebből a 16 GB-os modell 399 dollárért, ennek 3G-s változata pedig 529 dollárért lesz beszerezhető.

Az iOS 5.1 újítása, hogy a felhasználó gépelés helyett diktálhat is a készüléknek a virtuális billentyűzeten elérhető mikrofon gomb megnyomása után. Az Apple néhány tabletes alkalmazását is frissítette a premier alkalmából: ezek közé tartozik a GarageBand, az iMovie és az iWork appcsalád, illetve kiadta az iPhoto szoftvert is a készülékre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények