Az Apple dollármilliárdokat költ amerikai chipekre

Dollármilliárdos megállapodást kötöttek amerikai chipek vásárlásáról a Broadcommal – eközben az EU 14 milliárd dolláros adóterhet hajtana be az almás óriáson.

Az Apple hivatalosan is megerősítette, hogy dollármilliárdos megállapodást kötött amerikai gyártású chipek vásárlásáról a Broadcommal. A több éves megállapodás keretében 5G-s alkatrészeket fejlesztenek az Apple-nek, ezeket amerikai üzemekben tervezik és gyártják majd. A Fort Collinsban lévő FBAR-gyárban több mint 1100 állást támogat az Apple.

A Broadcom így is fő beszállítója az Apple-nek a vezeték nélküli alkatrészek terén, az utóbbi két pénzügyi évben az árbevétel ötöde az Apple-től származott. Az Apple folyamatosan próbál több lábon állni, Indiába és Vietnámba viszi a termékek gyártását, chipeket az Arizonában épülő TSMC-gyárból is kér. Chipgyárból az USA-ban és az EU-ban sem lesz hiány, sorra épülnek, és a TSMC augusztusban dönthet a németországi gyárának építéséről is, például.

A mostani megállapodást nem részletezték, de az Apple prioritást élvez gyártókapacitás és erőforrások terén. Korábban 3 évre írtak alá egy 15 milliárd dolláros megállapodást, az állítólag júniusban jár le.

Tim Cook leszögezte: minden Apple termék Amerikában kidolgozott és megépített technológiára épül, és tovább fokozzák a befektetéseket az amerikai gazdaságba, mert megingathatlanul hisznek az USA jövőjében.

Hasonlóan a többi tech óriáshoz, az Apple is rengeteg hatósági üggyel küzd, az USA-ban és az EU-ban is. Utóbbi versenyhatósága most a legfelsőbb bíróságnál kampányol azért, hogy a korábbi írországi ügyet felülírva, mégis szabjanak ki egy 14,3 milliárd dolláros adóterhet az Apple-re.

Azóta történt

Előzmények