A NAV rászállt a retrójátékos egyesületre

Hiába nem kérnek a játékhasználatért pénzt, mégis megbírságolták őket, és felszólították tevékenységük megszüntetésére.

A Flippermúzeum tavalyi afférjáról a NAV-val az IT café is beszámolt: mint megírtuk, az a történet happy enddel zárult.

De úgy tűnik az adóhivatal szemét nagyon szúrja az akkori ügyben igen aktív Insert Coin Egyesület tevékenysége, legalábbis ez derül ki a honlapjukon tegnap megjelent bejegyzésből.

A szerző leírja, hogy a sokak által kedvelt, általuk karbantartott régi arcade játékgépeket elszállítják különféle rendezvényekre, majd otthagyják a helyszínen, hogy „hadd játszanak vele ingyen a népek. Így nem kell gondoskodni a gép tárolásáról, és a gép is tette a dolgát, szórakoztatta a játékosokat. Mi meg örültünk, hogy ti játszatok velük, és örültök.”

Ez azonban nem szabályos a jelenlegi törvények szerint, ugyanis „működő arcade játékgépet közszemlére kitenni típusengedély nélkül nem egy életbiztosítás. Ha elkapja a NAV Szerencsejáték Felügyelet, abból gond lehet, mert ami szerintük játékgép, ahhoz kellenek papírok.”

Ezeket megszerezni viszont nem könnyű, ugyanis „az állami adóhatóság csak azokat a játékautomatákat veszi nyilvántartásba, amelyek a jogszabályban a játékautomatákra előírt műszaki követelményeknek megfelelnek”.

De mik a követelmények? „Hogy a pénzbedobó tényleg olyan érméket fogad el, amit el kell, és pontosan számolja a bevételt. Ezt a mérésügyi hatóság cirka 100+ ezer forint fejében ellenőrzi, majd a NAV kiállítja a típusengedélyt. Ezután rendszeres díjat kell fizetni a gép üzemeltetéséért, ami szintúgy kb. 100 ezer Ft/év … Mindezt egy olyan gépért, aminek nem célja pénzt szedni, nincs is hol rajta pénzt bedobni (le van ragasztva a bedobója).”

Az egyesület képviselője szerint az a fő probléma, hogy a vonatkozó szerencsejáték-törvény „játékautomatákra vonatkozó részét 1991-ben írták. Akkor még nyelték a gépek kilószám a tízeseket, húszasokat, ötveneseket. Tudom, én is szórtam beléjük zsebpénzemből nem keveset. A törvény e gépek állami ellenőrzésére és sápolására lett megfogalmazva. Ki gondolta volna akkor, hogy bárkinek eszébe jut ilyen gépeket ingyen, pusztán kulturális célból üzemeltetni?”

Vagyis ha az egyesület fenntartja a korábbi gyakorlatot, akkor a NAV jön, és büntet.

Azóta történt

Előzmények

  • Nyertek: nem zár be a Flippermúzeum!

    Sokan kétségbeestek a korábbi döntés után, és nem értették a NAV indoklását. A bíróság végül a múzeumnak adott igazat.