Országos ArchiCAD-verseny a Mesharray és a Graphisoft támogatásával

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara országos ArchiCAD-versenyt hirdet a Graphisoft és a Mesharray Digital Media School támogatásával. A szervezők az év építésztehetségét keresik a nappali tagozatos építészhallgatók körében, akik terveik és ötleteik megmérettetésére kapnak lehetőséget. A versenyre 2009 januárjától, a Mesharray weboldalán lehet jelentkezni február 20-áig.

A tehetségkutató verseny hagyományai a 60-as évekig nyúlnak vissza. Célja tehetséges tervezők és izgalmas ötletek felkutatása, tétje pedig a felvételi vizsga nélküli egyetemre való bejutás volt. A pécsi Pollack Mihály Építőipari Technikumban szervezett megmérettetésen a diákok még rajztábla, fejes vonalzó, lépték, körző és ceruza segítségével készítették el pályamunkáikat. A verseny célja az elmúlt évek alatt mit sem változott, ám ma már tervezőprogramok segítségével a számítógépen zajlik a munka, a versenyzők egyetemisták, a tét pedig, az értékes szoftver és oktatási nyeremények mellett, a szakmai karrier elindítása is.

Így a versenymunkák elbírálásnál a tervezési pontosság és megvalósíthatóság mellett a kreativitást és az ötletet értékeli majd a szakmai zsűri, melynek elnöke Kertész András Tibor Ybl- és Építészeti Nívódíjas építész, a Kertész Építész Stúdió vezető tervezője.

A versenyre jelentkező diákok közül a résztvevő iskolák jelölik azt a 21 hallgatót, akik végül az ország legnevesebb felsőoktatási intézményeinek építész karairól bekerülhetnek a megmérettetésre. A versenyzőknek 6 óra alatt egy konkrét tervezési feladatot kell majd megoldaniuk a Graphisoft által biztosított ArchiCAD szoftverek segítségével a Mesharray oktatótermében.

Habár a szponzorok köre folyamatosan bővül, a Graphisoft, a Mesharray és a CAD Stúdió által felajánlott díjak már önmagukban nagyszabásúak, melyek közé tartozik egy háromnapos látogatás a Nemzetközi ArchiCAD Egyetemen Angliában, ArchiCAD, Cinema 4D és Archiphysics szoftverek, valamint részvétel a Mesharray 3D Vizualizáció kurzusán.

Előzmények