Arcról olvas az online fotóalbum

Hétköznapi halandók eddig nemigen férhettek hozzá a főként a bűnüldözésben használt arcfelismerő szoftverekhez, melyeknek sok hasznát amúgy sem vették volna. Az amerikai Riya szerint azonban az otthonokban is lehet mit kezdeni ezzel a technológiával: jól használható például digitális fotóalbumunk rendszerezésére. A stanfordos oktatók által gründolt cég egy weboldalt indított a hamarosan startoló szolgáltatáshoz. Ha a szájtra feltöltünk néhány fotót például az anyósunkról, a szoftver a merevlemezen található képek közül is rátalál azokra, melyek őt ábrázolják.

A Riya megoldása ún. kontextuális felismerést végez, környezetében vizsgálja a mintát, azaz nem csupán az alany arcát, de az öltözékét és egyéb jellemzőit is elemzi. De képes a képen található szövegek elolvasására is – legalábbis a latin betűs feliratok esetében –, így akár megörökített kulcsszavak alapján is kereshetünk a képek között. A motor azért is tud több szempontot figyelembe venni, mert az átlagember fotói sokkal kiszámíthatóbbak, mint például a rendőrség által használt felvételek. A magáncélra készült képek többnyire néhány embert örökítenek meg rengeteg példányban, míg a hatósági gyűjtemények több ezer fotóból állnak, melyek közül csupán néhány készült egy adott személyről. Ez pedig egyszerűsíti a feladatot.

A szoftver ennek ellenére korántsem buta. A kétdimenziós felvételek alapján háromdimenziós modelleket készít annak érdekében, hogy az eltérő szemszögből készült vagy nem minden arcrészletet megmutató képeken is felismerje a személyeket. Nem csapja be a frizura vagy a megvilágítás változása sem. A Riya a fejlesztői szerint nagyjából 70 százalékos pontossággal dolgozik.

A még béta állapotú szoftvert a jövő héttől bárki kipróbálhatja. Ehhez regisztrálni kell a szolgáltatás honlapján, majd le kell tölteni egy uploader programot. Ezzel tölthetők fel a Riya szerverére az elemzéshez szükséges fotók. A technológiát értékesíteni is tervezik a fejlesztők, például társkereső oldalaknak.

Azóta történt