A jedi visszatér: újra van igazgatója az ASVÁ-nak

A hír

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) tegnapi sajtóközleménye szerint: az 55 éves, jogi háttérrel is rendelkező filmes szakember döntésének hátterében a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) megalakulása áll, a közismert jogvédőt ugyanis az ASVA képviseletében meghívták a február 1-jén a kormány által létrehozott bizottság munkájában való részvételre. Kálmán András korábban közel 3 évig volt az ASVA igazgatója, s ez a funkció a szakember távozása után betöltetlen maradt. Az alapítvány immár 15 éve védi az audiovizuális művek szerzői jogait, fellép a filmek, videokazetták, DVD-k, videó CD-k, interaktív játékok illegális másolása, terjesztése és letöltése, valamint a kábeltelevíziós jellopás ellen.

A közlemény értékelése szerint: a kormány a feketegazdaság elleni hatékonyabb fellépés, valamint a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogsértések visszaszorítása érdekében hozta létre február 1-jén a tanácsadó, javaslattevő és véleményező testületet, a HENT-et, melynek egyik feladata az állami szervek, a társadalmi, illetve az érdekképviseleti szervezetek közötti együttműködés hatékonyabbá tétele, valamint a hamisítás elleni stratégia, illetve intézkedési tervek elkészítése. „A testület megalakulása új lehetőségeket nyit, és tágabb perspektívát adhat a jogtisztaságért folytatott küzdelemnek, ezért nagy örömmel tettem eleget a felkérésnek, és térek vissza az ASVA élére” – nyilatkozta Kálmán András.
A komment

Olvasóink számára régebbi anyagaink alapján nem lehet kétséges, hogy e lap munkatársai számára mérsékelten szimpatikus az ASVA tevékenysége. (Sőt, tavaly egyszer arra az elhamarkodott elhatározásra jutott e sorok írója, hogy törjön le a keze, ha még egyszer leírja e szervezet nevét – látható, milyen eredménnyel, igaz, még nincs vége a napnak...) A fenti híradás azért mégis csak elgondolkodtatott bennünket. Amikor nemrég a HENT megalakulása kapcsán kételyeimnek adtam hangot, akkor épp az ASVA e testületbeli jelenléte, a HENT tervezetében elhelyezett – vélhetően tőlük eredő – félrevezető információk miatt tettem meg ezt. (S azt is megemlítem itt, hogy e testület vezetője, Kondorosi Ferenc a kommentár megjelenésének napján nyilatkozott az m1 riporterének, s kifejtette, hogy a HENT tevékenysége nyomán a magyar fogyasztók remélhetőleg etikusabban viselkednek majd, s ez nekik is jó lesz, hiszen ha minden zenét legálisan vásárolnak meg, akkor a kiadóknak kevesebb lesz a veszteségük, és csökkenteni fogják az árakat...).


Kálmán Andrással szerettem volna visszatérése kapcsán beszélni azokról az okokról és körülményekről, amelyek segítenek megértenünk, hogy mi és miért történt. Az elmúlt hónapokban elég sok minden zajlott a szerzői jogi fronton is (a kiadói szövetségek keményebb fellépései, a jogvédők kormányzati támogatásának megerősödése – lásd például Sarkozy –, a Pirate Bay ellen induló támadássorozat; de a másik oldalon is: az MPAA statisztikáiról kiderült, hogy tévesek voltak, az EU bírósága kiállt a fájlcserélők személyes adatainak védelmében, a kanadai kormány új szerzői jogi stratégia kialakításán fáradozik stb.) Ezek az események talán befolyásolták a magyarországi vezetők lépéseit is.

Épp ezért telefonon megkerestem a hétfőn munkába lépett Kálmán Andrást, akivel sikerült is egy körülbelül 30 másodperces „interjút” készítenem. Mint elmondta, jólesik neki, hogy megkerestük, de „nem áll módjában” a kinevezést kommentálni, annak hátteréről részleteket elárulni. Sőt, még azt sem mondja el, hogy mikor kérték fel újra az igazgatói posztra. Ennyi. Kérdezhettem volna még ugyan a föntebb említett európai és világtrendekről, de már nem volt kedvem...

Két lehetőség van.

1. Az ASVÁ-nál rettentő mód utálják az IT cafét (IT.newsostul együtt). Ha így van, ezt bóknak tekintem.

2. Ha a fenti megállapítás nem helyes, akkor meg továbbra is zavaros, mondhatnám nem kóser a történetben valami. A HENT tervezete már tavaly ősszel elkészült, Kálmán András mégis távozott posztjáról. Aztán visszatért, de csak február 18-án állt munkába, majdnem három héttel a testület megalakulása után. Meglehet, egyszerű belső hatalmi harcokról van szó, ami nem túlzottan érdekes. De talán mégsem.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASVA

Azóta történt

Előzmények