ATI - AMD együttműködés

Az AMD Opteron processzorainak megjelenése előtti hónapokban már egyre többször merült fel a kérdés, hogy vajon lesznek-e a CPU képességeit kihasználó operációs rendszerek, programok és driverek? Ki ne emlékezne például a Microsoft Windows 2003 Server operációs rendszer körüli huzavonára. Persze mit sem ér egy operációs rendszer, ha nincsenek például olyan videokártya-driverek, amelyek támogatják az Opteront is.

Nos ez a veszély egyfelől máris megoldódni látszik, ugyanis az ATI április 22-én (kedden) bejelentette, hogy már készíti azokat a grafikus kártya meghajtóprogramokat, amelyek maximálisan támogatják majd az AMD 64-bites processzorát. A kanadai cég így szeretné elősegíteni, hogy minél több felhasználó állhasson át a 32-bites rendszerekről a 64-bitesekre. Az ATI mind a linuxos, mind a Windows alá való drivereket elkészíti az Opteronhoz.

A hír főleg a váltani szándékozó CAD, multimédiás, grafikai és egyéb területek felhasználóinak örömteli. Érintve van majdnem minden ATI Radeon és FireGL videokártya. A pontos listát később hozzák nyilvánosságra. Mind Rick Bergman, az ATI asztali rendszerek részlegének marketingmenedzsere és alelnöke, mind pedig Rich Heye az AMD Mikroprocesszor Üzletágának alelnöke optimista az együttműködést illetően.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények