Átszervezik az IBM szoftverrészlegét

Az IBM átszervezi egyik legjelentősebb, közel 15 milliárd dolláros költségvetéssel működő szoftvercsoportját. A döntést több tényező is indokolta, a legfontosabb szempont azonban az volt, hogy a részleg az egyre nagyobb kihívást jelentő üzleti világban még érzékenyebben, rugalmasabban tudjon reagálni az ügyfelektől érkező kérésekre – olvasható a társaság közleményében. Eszerint az eddig megszokott terméktámogatás helyett a komplexebb, megoldásorientált szemlélet lesz az uralkodó.

A társaságnál az értékesítésben dolgozó alkalmazottak – számuk világszerte meghaladja a 13 ezer főt – olyan képzést kapnak, amelynek végeztével a szakembergárda fele iparág-specifikus és műszaki tudással egyaránt rendelkező személyekből fog állni, s így jobban megfelel majd ügyfeleik szoftvervásárlással kapcsolatos igényeinek. Az IBM a jövőben 12 területre az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt fektet. Ezek: a biztosítás, a bankok, a pénzpiacok, az autógyártás, a nagykereskedelem, a fogyasztási cikkek gyártása, a közszolgáltatók, a telekommunikáció, az elektronika, az egészségügy, a kormányzati feladatok és az élettudományok. Az iparág-specifikus megközelítés kiegészíti majd az IBM üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó részlegének és iparági alkalmazásokat értékesítő egységeinek munkáját.

A stratégiai váltás az IBM egész szoftverüzletágára nagy hatással lesz, beleértve a háttértechnológiát és a piacra jutás módját is – vélekednek az IBM stratégái. Az új stratégiára való fokozatos áttérés befolyásolja majd a fejlesztést, a marketinget, az értékesítést, a cég termékeit és a független szoftverfejlesztők programjait is.

(*) Az ágazat bevételei 2003-ban érték el először a 14 milliárd dollárt, évi kilencszázalékos növekedés mellett, miközben a negyedik negyedévben két számjegyű növekedést produkáltak. A szoftverágazat portfoliójának elemei a WebSphere, a Rational, a Tivoli, Lotus és a DB2.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények