Átverős betűkészlet a weboldalhoz

Az interneten terjedő kártevők nagy része valamilyen átverős trükkel próbálja meg rávenni a felhasználót arra, hogy letöltse és telepítse. Ezek legújabb válfaja egy betűkészletnek álcázza magát, amit a felkeresett weboldal megtekintéséhez kell letölteni.

Trükkös próbálkozás
Trükkös próbálkozás (forrás: Neosmart) [+]

A jelen pillanatban csak néhány vírusirtó által detektált program akkor kerülhet gépünkre, ha véletlenül egy fertőzött weboldalra tévedünk. Ilyenkor először csak krikszkrakszokat látunk, majd egy, magát a Chrome valamilyen kiegészítőjének álcázó ablak ugrik fel azzal, hogy a számítógépen található betűkészlet elavult, telepíteni kell az újabb verziót. Az Update gombra kattintva természetesen nem a fontokat kapjuk, hanem a kártevőt, amelynek funkciói egyelőre nem ismertek.

Szerencsére a trükkösnek szánt ablakok nem sikerültek 100 százalékosra, egyrészt a Chrome jelzi, hogy egy ritkán letöltött fájllal találkoztunk (ez azonban változhat, ha sokan bedőlnek neki), másrészt – bár ezt csak vájtszeműek veszik észre – a telepítőablakban azt állítja magáról, hogy aláírt programmal van dolgunk, miközben egyáltalán nem az.