Ausztrália nem engedi a kínai gyártókat hálózata közelébe

A vállalattól, illetve egyéb forrásokból kiszivárgott, hogy Ausztrália nem engedélyezi, hogy az iparág egyik vezető szereplője, a kínai Huawei induljon azokon a tendereken, melyeket az ország hálózati infrastruktúrájának modernizálása céljából írtak ki. Az államvezetés mindezt állítólag azzal indokolta, hogy feltételezéseik szerint rendszereiket már több, Kínából induló kibertámadás is érte a közelmúltban. Julia Gillard miniszterelnök korábban kifejtette, hogy „körültekintően” kell eljárniuk, hogy biztosítsák a kiépítendő hálózat megfelelő működését. Az igazságügyi miniszter vasárnap adott nyilatkozatában sem ismerte el nyíltan, hogy a Huaweit vagy más kínai cégeket kizárnának, de a biztonságot hangsúlyozó mondatai gyakorlatilag megerősítették a híreszteléseket.

A mind nagyobb szerepet játszó kínai eszközgyártókra már jó ideje sandán néznek a nyugati világban, felmerült a gyanú ugyanis, hogy az általuk szállított berendezések segítik a kínai kormány által folytatott kémtevékenységet, illetve a kibertámadásokat: az Egyesült Államokban egy kongresszusi bizottság fogja hamarosan megvizsgálni, hogy mekkora nemzetbiztonsági kockázattal jár az, ha engedik a kínai távközlési berendezések üzembe állítását az országban.

A Huawei hivatalos nyilatkozatban utasította vissza a gyanúsításokat, mondván, eddigi tevékenységük bizonyítja megbízhatóságukat, Ausztráliában is már 2004 óta vannak jelen.

Az eljövendő hatalmas fejlesztés, melynek célja, hogy az otthonok 93 százalékában legyen elérhető a nagy sebességű száloptikás internet, egyébként egész Ausztráliát érinti, és egy helyi lap szerint a Huawei tavaly év végén tett ajánlatot arra, hogy a 38 milliárd amerikai dollárba kerülő hálózat megépítésében részt vehessen. E pályázat elutasítását a hírek szerint a hackeléseket állítólag Kínáig visszakövető ausztrál hírszerzés kezdeményezte.

Azóta történt

Előzmények