Eladták az Avirát

A vevő a hajdani Symantec, a ma már NortonLifeLock néven működő vállalat.

A korábban Symantec néven működő biztonsági vállalat, a mai NortonLifeLock tegnap sajtóközleményben jelentette be, hogy 360 millió dolláros készpénzügylet keretében felvásárolják a német alapítású Avira, vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő vállalkozást.

Az Avira már jó ideje külföldi befektető kezében van: az eladó most valójában a bahreini bázisú Investcorp Technology Partners.

A közlemény szerint az akvizíció várhatóan a jövő év első negyedévében zárul le, ha végigfutnak a szokásos hatósági eljárások és jóváhagyások. Az egyesülés után az Avira csúcsvezetői, Travis Witteveen és Matthias Ollig is tagja lesz a NortonLifeLock menedzsmentjének.

Az Avira globálisan nem igazán meghatározó szereplő, de az Európai Unióban erősek a pozíciói. A cég a freemium modellt szorgalmazta mindeddig, vagyis korlátozott szolgáltatásokat biztosítanak ingyen, annak reményében, hogy az elégedett felhasználók egy idő után átváltanak a többet nyújtó előfizetéses használatra. Jelen pillanatban mintegy 30 millió eszközön fut Avira, előfizetői száma több mint másfél millió.

Igaz, a Tjark Auerbach által 1986-ban alapított vállalkozás volt már ennél sokkal kedvezőbb pozícióban is: a csúcson, 2012-ben több mint százmillió eszközre telepítették a cég védelmét – ám talán a lefelé mutató görbe is okozta, hogy Auerbach 2020-ban 180 millió dollárért eladta a vállalatot a bahreini befektetőknek.

Előzmények