Az al-Kaida a nagy-britanniai netes gazdaság megbénítását tervezte


A Telehouse Docklands

A brit rendőrség olyan bizonyítékokat tárt fel, melyek szerint az al-Kaida a nagy-britanniai internetes hálózat szétrombolását tervezte, hogy káoszt okozzanak az üzleti és a pénzügyi szolgáltatások körében – nyilatkozta a londoni rendőrség szóvivője a Sunday Times-nak.

A nyomozók olyan fájlokra akadtak rá, mely szerint a terrorcsoport szabotázst tervezett egy, a londoni kikötőben található hálózati csomópont, egy olyan hub ellen, melyen keresztül Nagy-Britannia a világ internetes hálózatához kapcsolódik. Ez a tervezett célpont a Telehouse Europe központja lett volna. Az Európa legnagyobb „webszállodájának” tartott épületcsoportban szerverek tucatjai tárolnak és irányítanak információkat, s a terroristák ezt központot akarták megsemmisíteni.

A gyanúsítottakat még tavaly tartóztatták le egy dél-angliai razzia során – áll az informátorként egy vezető kormányzati hivatalnokra hivatkozó Sunday Times riportjában. A rendőrség viszont ezeket az értesüléseket már sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Eliza Manningham-Buller, az MI5 vezetője a FOXNews-nak elmondta, hogy a terrorizmus komoly veszély Nagy-Britanniában, a tavalyi év során 1600 embert tartóztattak le azzal a váddal, hogy az ország területén terrorcselekmények előkészítésében vettek részt.

Azóta történt

Előzmények