Az Egyesült Államokban terjeszkedik a Semilab Rt.

A NAPI Gazdaság információi szerint a magyar tulajdonban lévő Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Rt. megvásárolta az amerikai SemiTest Inc. raktárkészletét és technológiáját. A magyar vállalkozás a félvezetőipar számára szállít mérőberendezéseket – gyártmányait a félvezetők teszteléséhez használják. Mint a gazdasági napilap megtudta, a több mint hatvanmillió forintos alaptőkéjű Semilab nem Magyarországon adja el termékeit, hanem az Egyesült Államokban és Ázsiában értékesíti azokat, így a mostani tranzakció erősíti a magyar cég piaci jelenlétét Amerikában.

A Semilab nem kívánta nyilvánosságra hozni a tranzakció értékét, de állítólag a SemiTest megvásárlása azért történt a fent említett módon, mert az amerikai cég adósságokkal küszködik. A SemiTest vezetője, Donna Tinsley korábban úgy nyilatkozott: a recesszió a vártnál tovább tartott a félvezetőiparban, ezért kényszerültek a készletek és a technológia eladására.

Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs szolgálata szerint a Semilab Rt.-ben korábban több tulajdonos is volt. A Videoton Holding Rt. 1999 és 2003 között rendelkezett közvetlen befolyással a laborcégben, később, 2003 márciusában pedig a Flexpert Műszaki Tanácsadó Kft. szállt be a Semilabba. A Semilab nem kívánt nyilatkozni arról, hogy ki a tulajdonosa jelenleg.