Tényleg jöhet az automatikus segélyhívó

Mint ahogy arról részletesen beszámoltunk már, az Európai Parlament (EP) fogyasztóvédelmi bizottsága erősen támogatja az autókba építhető automatikus segélyhívók kötelezővé tételének ötletét. Az e-segélyhívó rendszerrel évente akár több ezer életet is megmenthetnek az időben kiérkező mentők.

Február 26-án szavazott az eCall rendeletről az EP, 485-151 arányban 32 tartózkodás mellett elfogadták, hogy a 2015 októberétől gyártott személy- és kisteherautókba kötelező legyen beszerelni a segélyhívót. A 112-t baleset után automatikusan tárcsázó, az autó GPS-koordinátáit küldeni képes eszköz ára várhatóan 100 euró körül lesz.


(forrás: ADAC) [+]

Persze ehhez még először az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia a döntést (amivel várhatóan nem is lesz probléma), melybe azért került egy kiskapu a 2015 végi dátum módosításának lehetőségével arra az esetre, ha a gyártók nem lennének kész a megadott határidőig. Egy biztonsági felszerelés (illetve az Európai Parlament) esetében érthető az engedékeny hangnem, hiszen az alapos tesztelésre feltétlenül szükség van.

Azóta történt

  • A Ustream adja a neten a parlamenti üléseket

    A tavaszi ülésszaktól a Ustream platformján keresztül teszi bárki számára elérhetővé üléseit a magyar országgyűlés.

  • Már tesztelik az eCall segélyhívó rendszert

    A 2017 októberétől kötelező automatikus közúti segélyhívó rendszer egyik fontos követelménye, hogy a baleset helyszínétől és a jármű származási országától függetlenül képes legyen a riasztások továbbítására az EU egész területén.

Előzmények

  • Beépített drón lesz a Renault új autójában

    A láthatóan városi közlekedés céljára készített jármű a fiatalokat célozza meg – de a drón egyelőre olyan eszköz, amelyre aligha adnának engedélyt a hatóságok.

  • Kötelező lehet az autókban az automatikus segélyhívó

    A jövő évtől minden, az EU-ban értékesített új autóban olyan segélyhívó lenne, amely baleset esetén automatikusan riasztaná a mentőszolgálatokat – de ez csak része egy sokkal nagyobb projektnek.