Az Ericsson idén megkezdi a HSDPA bevezetését

Mikael Bäck, az Ericsson WCDMA rádiós hálózatokért felelős alelnöke úgy gondolja, hogy a 2006-ban bevezetendő HSDPA (high speed downlink packet access) hamar tömegpiaci termékké válik. Ez a gondolat a cannes-i 3GSM Világkongresszuson hangzott el, és a tájékoztatón azt is elmondták, hogy már az idei év végén elindul a HSDPA kereskedelmi forgalmazása. Ez a technológia jelentősen megnöveli a mobil letöltési sebességet, a későbbiekben akár a 14 Mbps értéket is elérve – ezzel mintegy megháromszorozva a rendszer kapacitását és javítva a végfelhasználó által tapasztalt minőséget.

Az Ericsson WCDMA rádiós elérési megoldásai már előkészítették a HSDPA-ra történő zökkenőmentes szoftveres átállás lehetőségét, és a cég úgy véli, hogy a HSDPA első végberendezései PC-kártyák lesznek, mivel ezeket könnyen lehet telepíteni, így a fogyasztók laptopjuk segítségével élvezhetik majd a nagy sebességű internetkapcsolat előnyeit, függetlenül attól, hogy éppen hol vannak. Várhatóan 2005 második felében fognak megjelenni az első végberendezések, az akár 3,6 Mbps sebességet támogató PC-kártyák, 2006 elején a HSDPA nagy valószínűséggel meg fog jelenni az intelligens telefonokban és a második generációs PC-kártyákban is, míg 2007 folyamán már laptopokban integrálva is kapható lesz az új technológia.

A Sony Ericsson is támogatja a HSDPA-terveket, és próbajelleggel már az idén megjelenik termékeivel, kereskedelmi mennyiségben pedig 2006 első felében lépnek majd a nagyközönség elé.

A 3GSM Világkongresszuson az Ericsson 9 Mbps-os nagy sebességű adatletöltést és streaming alkalmazásokat mutatott be vezeték nélküli rendszeren. Ez az első alkalom, hogy második fázisú, kereskedelmi termékeken alapuló, működő WCDMA rendszerre telepített HSDPA-t mutatnak be.

Azóta történt

Előzmények