Az EU távközlési fejlődése igazi sikertörténet


Viviane Reding

„A telekommunikációs piacok liberalizálása Európában sikertörténet volt” – mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság információs társadalmi és médiaügyi biztosa az Európai Távközlési Versenyszövetség (European Competitive Telecommunications Association – ECTA) brüsszeli konferenciáján. Európában ma vállalkozások százai kínálnak vezetékes és vezeték nélküli hálózati szolgáltatásokat, az EU lakóinak 94 százaléka használ valamilyen hálózati mobil eszközt, s a fogyasztók ma ugyanazért a szolgáltatásért 30 százalékkal kevesebbet fizetnek, mint 1996-ban. A szélessávú hálózatok kialakítása és használata rohamos sebességgel terjed, 2005 júliusától 2006 júliusáig a szélessávú kapcsolatok száma 40 százalékkal emelkedett, s mára elérte a 70 milliót.

Reding szerint az EU által biztosított szabályozás és a versenyhelyzet felgyorsította a fejlesztéseket, az új piaci szereplők belépése pedig növelte a befektetési kedvet. A biztos úgy véli, hogy azok a tagállamok, amelyek betartják az EU szabályait és követik irányelveit, csak jól járhatnak.

Az EU vezető tisztviselője amellett érvelt, hogy ha ezeket az eredményeket a tagországok meg akarják őrizni, s továbbra is sikeresek kívánnak maradni a telekommunikáció területén, akkor az általa kifejtett három irányelvet kell figyelembe venniük:

Még rugalmasabb és hatékonyabb frekvenciagazdálkodás Ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a technológiai és szolgáltatói semlegesség fenntartása érdekében szükséges a páneurópai szemlélet megerősítése, s fontos egy közös, erre az alapra épített szabályozás megteremtése. Felhívta a figyelmet arra, hogy míg az Egyesült Államokban csak egy frekvenciagazdálkodási rendszer működik, addig Európában 25 különböző szisztéma van érvényben, s javaslatot tett egy európai frekvenciagazdálkodási ügynökség létrehozására, illetve egy olyan jövőbeni uniós testület felállítására, mely a frekvenciagazdálkodásért felelős.

Kevesebb – ám de koncentráltabb és hatékonyabb – szabályozás Az Unió számára létszükséglet, hogy a hatékonyság érdekében belső piaci töredezettségén javítson. A belső piaci ellenőrzéshez az Európai Bizottság nagy segítséget nyújthat.

A verseny és a befektetések népszerűsítése az Unió piacain, illetve a határokon átnyúló piacokon és szolgáltatások esetében Az alternatív megoldásokat feltétlenül támogatni kell, mert ahol ezek jelen vannak, ott szabályozás nélkül is egészséges versenyhelyzet alakul ki.

Azóta történt

Előzmények