Az igazi üvegzseb: a svédek nem titkolóznak, csak fizetni kell érte


A svédek a jövőben csak megszorításokkal használhatnak majd egy a közelmúltban indított, ám viharos gyorsasággal nagy népszerűséget szerzett oldalt. A www.ratsit.se használói eddig gond nélkül megnézhették (névtelenül) szomszédjuk, barátjuk, rokonaik vagy ügyfeleik jövedelem-kimutatásait, de a pénteki bejelentés szerint e hónaptól az adóhatóságok nyomására a felhasználási feltételek szigorodni fognak.

A novemberben indult honlap mára már körülbelül 610 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik, s napi látogatóinak száma ötvenezer körül van. A személyes jövedelmek Svédországban nyilvános adatnak számítanak, a svéd nemzeti adóhatóság azonban aggodalmát fejezte ki, hogy az eredetileg a hitelképesség ellenőrzésére kitalált szolgáltatás segítségével megszerzett személyes adatokkal sokan visszaélnek.

Június 11-étől kezdve minden svéd állampolgár levélben kap értesítést arról, hogy kik és mikor nézték meg jövedelmi adataikat az oldalon keresztül, ezen kívül megszűnik az ingyenesség, s különböző díjakat kell fizetni az információkért. Ezeket az intézkedéseket az oldal működtetői vezették be „önkéntesen” – miután az adóhatóság értesítette őket, hogy ha nem változtatnak a jelenlegi gyakorlaton, megtagadják az elektronikus adatszolgáltatást. „Kötelességünk kiadni a jövedelmi információkat, de az nincsen előírva, hogy a kéréseknek digitálisan vagy hagyományos módon tegyünk eleget” – magyarázta döntésüket Annika Stenberg, az adóhivatal képviselője.

Anders Johansson a ratsit vezérigazgatója ugyanakkor elmondta, hogy a korlátozások csak a magánfelhasználókra vonatkoznak, a vállalatok továbbra is névtelenül juthatnak hozzá az hitelképességi adatokhoz. Johansson az új szabályok bevezetése után körülbelül ötven százalékos forgalom-visszaesést vár, ám az addig hátralévő néhány napban minden bizonnyal csúcsot fognak dönteni: „Az elmúlt héten 1,4 millió keresést regisztráltunk, a jövő héten körülbelül 1,5 millióra számítunk.”

Azóta történt

Előzmények