Az Intel lemond a tévés karrierről

Az Intel – röviddel azután, hogy a technológia kiforratlanságára hivatkozva a piacra dobás időpontját elhalasztotta – leállította a nagy képernyős projektoros televíziók elterjedését elősegíteni hivatott chipjének fejlesztését, bizonytalan ugyanis a projekt kutatási és fejlesztési költségeinek megtérülése – írja a CNET. Ez már a sokadik alkalom ebben az évben, hogy a chipgyártó egy tervezett termék elhalasztásáról vagy sutba dobásáról számol be.

A vállalat a januári Consumer Electronics Show idején mutatta be Cayley kódnevű technológiáját, amely az ún. Liquid Crystal on Silicon (LCOS) megoldásra épül. Ennek lényege, hogy egy szilíciumlapka tetején a folyadékkristály-réteget egy üveglap és egy fényvisszaverő, pixelekkel mintázott felület fogja közre. Ezek a rétegek alkotják a projektoros megjelenítőkben – például nagy képernyős tévékben – használt mikroképernyőket. A teljesen digitális megoldással a vállalat közleménye szerint élesebb, precízebb kép állítható elő, mint az analóg technológiát használó architektúrákkal. Akkor az Intel azt jósolta, hogy az év végén már 1800 dollárnál olcsóbban is hozzá lehet majd jutni nagy képernyős projektoros tévékhez.

Azzal, hogy az LCOS-projekt hamvába holt, jelentős előnyhöz jutnak az olyan rivális megoldások, mint például a Texas Instruments által gyártott digitális fényfeldolgozó (DLP) chip. A DLP-lapkákat is használó Samsung – számos elemzővel együtt – a kezdetektől fogva kétkedve szemlélte az Intel terveit. Az LCOS ugyanis már évek óta ismert technológia, de sikeres kereskedelmi alkalmazása még várat magára. Problémát okoz az is, hogy a projektoros készülékek jóval testesebbek, mint a plazma- vagy LCD-televíziók. Néhány gyártó egyáltalán nem is forgalmaz ilyen tévéket Ázsiában és Európában, ahol a lakások átlagos mérete kisebb, mint például Észak-Amerikában.

Mindennek ellenére vannak, akik hisznek az LCOS sikerében. A JVC és a Sony éppen a hónap elején mutatta be szélesvásznú LCOS-készülékeit – ezek azonban sok ezer dollárba kerülnek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt