Az interneten a Chili Peppers új lemeze

Bár hivatalosan csak a jövő héten jelenik meg, már közel egy hete letölthető az internetről a Red Hot Chili Peppers új dupla albuma, a Stadium Arcadium. A zenekar basszusgitárosa, Michael „Flea” Balzary az együttes honlapján közölt blogjában – elismerve, hogy korábban vajmi keveset tudott az illegális terjesztés e módjáról – dühösen és csalódottan rohan ki az album egyelőre ismeretlen kiszivárogtatója ellen.

„Reggel felébredtem, és az a hír várt, hogy a lemezünk fent van az interneten. Csak május 9-én jelenik meg, de már kiszivárgott. Nem mintha sokat tudnék ezekről a dolgokról, de azt hiszem, így most bárki ingyen letöltheti. Hát, ez nem túl szép” – kezdi kissé csapongó bejegyzését. Balzary dühe két forrásból táplálkozik: egyrészt az ingyenes terjesztés miatti anyagi kár, másrészt pedig a rossz minőségű kópia zavarja. Másfél évig dolgoztak a lemezen – amely négy év után a zenekar első stúdióalbuma –, és ez alatt az idő alatt nagy gondot fordítottak arra, hogy minden hang a helyén legyen – írja –, „mire most valaki ellopja, és felteszi a netre ilyen gyenge minőségben.”

Az együttes már feljelentést tett az ügyben. Egyelőre nem tudni, hogy az anyag miként szivárgott ki. A Warner Bros. – más kiadókhoz hasonlóan – szakújságíróknak már a megjelenés előtt kiküldi az új lemezeket; ezeket a példányokat vízjellel jelölik meg és a címzett nevét is rájuk nyomják. De lemezek és filmek gyakran kerülnek ki idő előtt az elkészítésben közreműködő stúdiókból is. A tavaly elfogadott Family Entertainment and Copyright Act értelmében az Egyesült Államokban az, aki még ki nem adott – de kereskedelmi forgalmazásra szánt – filmet, zeneszámot vagy programot megoszt a világhálón, három évig terjedő börtönnel büntethető.

Hazánkban legutóbb az Üvegtigris második része került fel az internetre még a hivatalos bemutató előtt. A készítők akkor szintén arra gyanakodtak, hogy a kiszivárogtatás még a produkciós fázisban történt.

Azóta történt

Előzmények