Az internetes randik és a nem kívánt terhesség


Egy sanghaji orvos – aki egy helyi kórházban annak az elsősegélyvonalnak a felelőse, amelyet a bajba jutott lányok számára tartanak fenn – arról a tapasztalatáról számolt be, mely szerint az őket nem kívánt terhesség miatt felkereső lányok (két év alatt 20 ezren tették meg ezt) majdnem fele, 46 százaléka olyan találkozó, kapcsolat során került ilyen helyzetbe, melyet az internet segítségével „ütöttek nyélbe” – adja hírül a China Daily.

Csang Cseng-rung arról számolt be, hogy az esetek többségében, amint kiderült a terhesség, az „apák” villámgyorsan eltűntek a lány életéből, ráadásul a megesett fiatal hölgyek általában nem ismerték a fiúk valódi nevét sem. A doktor mindezzel azért állt most elő, mert úgy véli, nem csak az internet, a filmek és a könyvek tehetnek erről a helyzetről, s a szülők, a tanárok, a társadalom figyelmét kívánja felhívni egy új és veszélyes helyzetre, mely a fiatalok szexuális tudatlanságából fakad elsősorban. Tapasztalatai szerint a válságos helyzetbe került lányok döntő többségének fogalma sem volt arról, hogy a terhesség-megszakításnak káros következményei is lehetnek – a hozzájuk került páciensek 10 százaléka már három abortuszon is átesett. Olyan is megtörtént, hogy egy gyomorfájdalmakra panaszkodó tinédzserről a kórházban derült ki, hogy már öt hónapos terhes. A segélyvonalra érkező hívások száma a szünidő kezdetével megemelkedett, véleménye szerint azért, mert a tinik ilyenkor már több időt tölthetnek a számítógép előtt.

A fő baj a doktor szerint az, hogy a gyerekek, fiatalok nem a szülőktől vagy az iskolától kapják első és fontos információikat a szexről, hanem az internetről tájékozódnak leginkább. Ezt bizonyítja, hogy a kórházban végzett felmérés szerint (2043 szülő, 2680 tanár és 1577 tizenéves részvételével készült) csak a szülők 7,9 százaléka beszélt erről gyerekével, s a középiskolás és egyetemista páciensek 79 százaléka alapvető tudását a világhálóról szerezte. Az iskolák valamivel jobban vizsgáztak, de esetükben is csak alig magasabb tájékoztatási arányról lehet beszámolni. A nem kívánt terhességek létrejötte miatt mindenki az információhiányt jelölte meg – igaz, a legtöbben a másikat hibáztatták.

Azóta történt

Előzmények