Az ISP-ken múlik a spam elleni harc sikere

A informatikai biztonsági szoftvereket gyártó Trend Micro is részt vett június végén az üzenetek káros célra történő felhasználása ellen létrehozott munkacsoport (Messaging Anti-Abuse Working Group) hetedik alkalommal megrendezett közgyűlésén Brüsszelben. Az internetszolgáltatók képviselőiből és hálózatüzemeltetőkből álló munkacsoport ülésen szó esett a spamek terjedési módjairól, a megelőzés módszereiről, valamint az antivírusgyártók és az internetszolgáltatók szorosabb együttműködési lehetőségéről is.

A találkozón a Trend Micro képviseletében Dave Rand, a japán cég internetes tartalombiztonságért felelős részlegének műszaki igazgatója elmondta, hogy az internetszolgáltatókkal történő szorosabb együttműködés nagymértékben hozzájárulna a spamek számának visszaszorításához és terjedésük megelőzéséhez. Ezért is érdemes megvizsgálni, hogy az internetszolgáltatók milyen lépéseket terveznek a jövőben a levélszemét terjedésének megállítása érdekében.

A Trend Micro adatai szerint az internetszolgáltatók hálózatain keresztül terjedő levélszemét 35 százaléka kínai ISP-ken keresztül folyik. A levélszemét továbbítását 100 internetszolgáltató esetében azonosították, és a regisztrált mennyiség 50 százaléka a 10 legnagyobb szolgáltatótól származik. A Trend Micro szerint mára a levélszemét 80 százaléka botokkal megfertőzött számítógépekről érkezik. Napjaink egyik legsúlyosabb internetbiztonsági problémáját jelentő, számítógépek tíz- és százezreiből álló botnetek szinte bármilyen szervert lebéníthatnak egy támadás során, spamek millióit küldhetik el róluk, és illegális tartalmak tárolására is alkalmasak. (A feltört és hackerek irányítása alatt lévő ún. zombiszámítógépek hálózata a botnet.)

A tendencia azt mutatja, hogy a spamek fejlődésével párhuzamosan a spamküldők nem elégszenek meg azzal, hogy kellemetlenségeket okoznak az elektronikus postafiókok elárasztásával, hanem igyekeznek a technika kihasználásával egyre több pénzhez jutni. Dave Rand szerint szükség van a spamek terjedési módjainak és az ellenük való védekezési módszereknek a további elemzésére, hiszen azok ismeretében a szolgáltatók is hatékonyabban tudnák minimalizálni a hálózatukon keresztül terjedő levélszemét mennyiségét.

Azóta történt

Előzmények