Az it-biztonságról szól a HISEC 2004

A tavaly nagy sikert aratott HISEC adatvédelmi és adatbiztonsági konferencia idén is megrendezésre kerül, ezúttal a Security & Safety kiállítás helyszínén, a Budapest Aréna közelében lévő SYMA csarnokban. A kedden és szerdán (október 26-27.) zajló rendezvényen két szekcióban az adatvédelem és az adatbiztonság területén elért legfontosabb eredményeket, műszaki megoldásokat, új feladatokat körvonalazzák a rangos előadók.

A témakörök hazánk európai uniós tagságából eredően is különös jelentőségűek, de a világban bekövetkezett sajnálatos események is rádöbbentenek bennünket, hogy veszélybe kerülhetnek mindazok a demokratikus vívmányok, amiket elértünk. A terrorizmustól, merényletektől már valamennyi államnak tartania kell, nekünk is erőforrásokat kell lekötni a terror-fenyegetettség visszaszorítására, a veszélyeztetettség megelőzésére. Ezek az erőforrások kiterjednek műszaki, technikai eszközeink, rendszereink védelmére, beleértve adatainkat kezelő rendszerek védelmét is. A távközlő és az informatika rendszerek egyre erőteljesebb térhódítása, hálózati kapcsolatai mellett a terrorizmus digitális formában is jelen van, és a személyes adatainkkal történő visszaélés már globális méreteket ölt, éppen ezért különleges jelentőséget kap a személyiségi jogok védelme és a személyes adatok bűnüldözési, nemzetbiztonsági célú fokozott ellenőrzési eljárásai között megvalósuló egyensúly kezelése. A rendezvény fővédnökei: a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az IHM közigazgatási államtitkára, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke, Dr. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke és a Belügyminisztérium közigazgatási államtitkára.

A konferencia nyitó és vitaindító előadója a Nemzetközi Információfeldolgozó Szövetség (IFIP) elnöke, aki az információtechnológia átfogó biztonsági kérdésein kívül, többek között az adatvédelem és a terrorizmus összefüggéseiről is fog beszélni. Idén is a plenáris ülés előadói között lesz az adatvédelmi biztos, akitől az új adatvédelmi törvény és adatvédelmi intézményrendszer működésének gyakorlati tapasztalatairól kaphatnak információt a résztvevők. A Választási Iroda munkatársa a választási informatikai rendszer adatvédelmi és adatbiztonsági kérdéseiről tart előadást.

A plenáris előadásokat mindkét napon szekcióülések követik az alábbi témákban:

  • Common Criteria és a Magyar Informatika Biztonsági Értékelési és Tanúsítási Séma (MIBÉTS)
  • Biometria és elektronikus szavazás
  • Kriptográfia
  • Adatvédelmi átvilágítás és audit elmélete és gyakorlata
  • Mobil fizetés és intelligens kártya
  • Hálózat- és it-biztonság aktuális kérdései
  • Elektronikus aláírás

Az előadók között ott lesznek a BME Informatikai Központ lapunk oldalain is publikáló  munkatársai, akik az Ipv6-ról (Sziget Szabolcs), dokumentumok elektronikus aláírásáról (Szabó Áron) és a Magyar Informatikai Biztonsági Értékelési és Tanúsítási Séma szerinti értékelőlaborok követelményeiről (Krasznay Csaba) tartanak előadást. A részletes program megtekinthető a konferencia hivatalos honlapján.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HIS

Azóta történt

Előzmények