Az it-vezetők félelmei

A Standish Group felmérése szerint 2003-ban az informatikai vezetők számára a legtöbb gondot a biztonság okozta. Második és harmadik helyen a fejlesztés és a költségvetés szerepelt. Érdekes a negyedik és az ötödik hely is: a spam és az it-személyzet túlterheltsége.

Az elemzések szerint ezért valószínűleg a biztonság lesz az a terület, amelyre a következő években jelentős összegeket fordítanak a vállalatok. A költségek nagy része azonban nem közvetlenül a biztonságra fordítódik, hanem olyan projektekre, mint fejlesztés, kockázatcsökkentés vagy modernizálás. Ez természetesen áttételes módon a biztonság javítását is szolgálja. A második helyen szereplő fejlesztések összefüggésben vannak a felgyorsult technológiai ciklusokkal, mivel a legtöbb szervezet utoljára 2000-ben hajtott végre nagyobb szabású fejlesztéseket, így 2004 ismét ezek éve lesz.

A spamtől való félelem valószínűsíti, hogy a különböző tartalomszűrési megoldásokkal együttjáró antivírus-, tűzfal- és IDS-technológiák bevezetése, valamint a biztonság általános kérdése javítja a vállalati rendszerek biztonságát is. Az személyzet túlterheltsége az utóbbi évek szektorbeli visszaeséséből és a növekvő elvárásokból adódik.

A félelmek tízes listáját az integráció, az együttműködés, a megfelelőség, a konszolidálás és az outsourcing zárja.

Szigeti Szabolcs (BME IK ITSec Csoport - IHM együttműködés)

Azóta történt

Előzmények