Bajban vannak a vezetékes távközlési cégek

Válság elé néznek a vezetékes távközlési szolgáltatók, míg a mobilpiac az árverseny ellenére prosperál - állítják piackutatók a szektor cégvezetőinek megkérdezése alapján.

Talán az iparág legnehezebb négy évét tudta le a távközlés az elmúlt időszakban, de ezután sem számíthat sokkal jobb periódusra. Észak-Amerikában és Európában leszorította a jövedelmeket a piaci liberalizáció nyomán kialakult brutális árverseny – összegzi a cambridge-i Analysys telekommunikációs tanácsadó megállapításait a Financial Times. Az elemzők 450 egyesült államokbeli, európai és ázsiai vezetékes és mobiltávközlési vállalat vezetőit kérdezték ki éveken át, ismétlődően. A megkérdezetteknek négy kérdésre kellett választ adniuk: cégük jövedelme növekedett-e vagy csökkent az elmúlt periódusban; a piaci versenyt erősödőnek vagy gyengülőnek érzik-e; átlagos telefonálási díjaik emelkedtek-e vagy estek; felvettek-e alkalmazottakat vagy elbocsátottak dolgozókat.

Általánosságban kiderült, hogy a távközlési ágazat valamivel jobb állapotban van az idén, mint volt néhány évvel ezelőtt. A vállalatok jövedelme ugyan szerényebben növekszik, mint az elmúlt évtizedben, de ez még mindig kedvezőbb, mint a tavalyi helyzet, amikor egyáltalán nem nőtt. A szektor problémáiért több tényezőt tesznek felelőssé a cégvezetők. Ezek közé tartoznak egyes nagyvállalatoknak az ezredforduló éveiben végrehajtott, később kudarcba fulladt nemzetközi terjeszkedési kísérletei, az átviteli kapacitások növelésére fordított kiadások visszamaradt anyagi terhei – mivel ezeket a beruházásokat nem igazolta vissza a kereslet bővülése –, a piaci liberalizáció nyomán kibontakozott, az árakat leszorító, gyilkos verseny a társaságok között, továbbá a harmadik generációs (3G) licencekért kiadott, eltúlzott összegek kifizetésének fojtogató kiadásai. A mindezek nyomán kialakuló iparági válság padlóra küldte a társaságok részvényeinek tőzsdei árfolyamát és arra szorította a tulajdonosokat, hogy mind egy szálig kirúgják a nagyvállalatok első embereit. A tendenciák az idén is folytatódnak: a verseny 2003 eleje óta tartó erősödése 2004 elején még intenzívebbé is vált – a cégvezetők szerint –, ami tovább szorítja le az árakat és a bevételeket. Ugyanakkor ezzel egyidejűleg megállt a foglalkoztatás visszaesése, mivel értékesítési csapataikat erősíteniük kellett a vállalatoknak.

A vezetékes távközlés – amelyet az elmúlt években szinte agyonnyomott a krónikus kapacitásfelesleg – az év elejéig viszonylag jobb állapotba került a korábbiakhoz képest, úgy tűnt, stabilizálódnak az árak, ám az idei első negyedév durva áresést hozott, megállt a bevételek bővülése, és ha a következő hónapokban nem változik ez a trend, akkor egyenesen a jövedelmek csökkenésével kell majd szembenézniük a társaságoknak. Ebben az ágazatban a foglalkoztatás is folyamatosan csökken – összességében azt kell mondanunk: a vezetékes telefónia nagy bajban van.

A mobilágazat ezzel szemben a brutális verseny és a díjak csökkenése ellenére prosperál: a jövedelmek növekszenek, minden bizonnyal az újfajta adatátviteli szolgáltatások megjelenésének köszönhetően. (Nincs messze az az idő, amikor nem lehet majd olyan mobiltelefont kapni, amelyben nincs kamera.) Ebben a szektorban nő a foglalkoztatás – ezzel is készülnek az operátorok a 3G-s rendszereknek az idei év végére, a jövő év elejére tervezett elindítására.

Kiemelve a régiók közül Európát azt látjuk, hogy az előbb említett tendenciák lényegében egybeesnek az öreg kontinensen megfigyelhető jelenségekkel. A vezetékes ágazat az árak esésével párhuzamosan gyorsan veszít jövedelmezőségéből, csökken a cégek alkalmazottainak száma. A szektor a következő időszakban minden bizonnyal válságba kerül – a londoni Ovum tanácsadó szerint 2004 lesz az utolsó jó éve, utána 2006-ig évi két százalékkal esik majd forgalma. Ezzel szemben a mobiloperátorok a csökkenő díjak ellenére növelik bevételeiket és alkalmazottaik számát. Ezt a tendenciát segítik az olyan új szolgáltatások, mint a virtuális hálózatok (a mobilhálózatokon belül kialakított, a vállalatoknak kínált "házi telefonrendszerek") és az említett új adatátviteli lehetőségek. Az Ovum szerint az egyes országok fejlődési tempója eltérő: Nagy-Britanniában 14, Németországban és Franciaországban 8 százalékkal bővült a mobilágazat forgalma az elmúlt évben.

Komócsin Sándor - NAPI Gazdaság

Azóta történt

Előzmények