Áll a bál az angol központi banknál

Egy valószínűleg korrupt szolgáltató előnyben részesített néhány érintettet, azok pedig halálra kereshették magukat az információkkal.

A Bank of England elismerte, hogy sajtótájékoztatóik felvételeinek hangsávjai – ha csak néhány másodperccel is, de – hamarabb jutottak el bizonyos befektetési alapok (hedge fundok) munkatársaihoz, mint ahogy a felvételek adásba kerültek volna - írta meg a BBC.

Ez a pár (5-8) másodperc azonban döntő lehet az elektronikus kereskedés egy fajtájának (high frequency trading) világában, mivel a hamarabb megszerzett információkat (pl. a kamatdöntések) kiválóan fel lehet használni, jogtalan előnyhöz jutni, akár algoritmizálva is.

A bank közleménye szerint az egyik alvállalkozó volt a ludas, mivel ők a késleltetésre alapuló technológia lehetőségeivel éltek vissza. Ezzel az alvállalkozóval már megszakították a kapcsolatot.

A visszaélés már jó ideje folyt, először a Times adott róla hírt, akik szerint minimum 2019 eleje óta zajlott a machináció, és ennek következményeképp több millió font meg nem érdemelt bevételhez juthattak az alapok.

A központi bank képviselői elfogadhatatlannak nevezték mind a szivárogtatást, mind pedig azt, hogy az alapok felhasználták az információkat: az ügyben nyomozás és hatósági vizsgálat indult. Azt is hangsúlyozták, hogy az információszivárgás nem érintette a kamatlábakról szóló határozatok kiadását, csak az ezekről szóló sajtótájékoztatókat.

Azóta történt

Előzmények