Beérett a digitális zenevásárlás, újra emelkedőben a zeneipar bevételei

Majdnem másfél évtized után újra növekedést tudott felmutatni a zeneipar. Az IFPI ma közzétett jelentése szerint 1999 óta először emelkedett az iparág bevétele, a 16,5 milliárd dollár 0,3 százalékkal több a 2011-es eredménynél. Úgy fest, hogy a digitális terjesztés végre beváltja a hozzá fűzött reményeket, és az ebből származó bevétel most már ellensúlyozni tudja a régóta csökkenő lemezértékesítést.

Ebben nagy szerepe van az okostelefonok robbanásszerű terjedésének, ami a zenehallgatási szokásokat is jelentősen átalakítja, főleg a fiatalabb korosztály körében. 2012-ben az összbevétel 34%-át tette ki a digitális értékesítés, ami 9%-os növekedés az előző évhez képest. A digitális szeletből már 10 százalék feletti az egyre népszerűbb streaming szolgáltatások (Spotify, Deezer) részesedése, de a bevétel nagyobb hányada egyelőre még az online boltokból (iTunes) letöltött zenékből származik.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Google is javában dolgozik saját streaming szolgáltatásán, és jelenleg is tárgyal a nagy kiadókkal. Persze a zeneipart az iTunes-szal teljesen megváltoztató Apple sem akar kimaradni a jóból, egyre több információ utal arra, hogy a jelenleg csak letöltést kínáló üzleti modelljét streaming megoldással tervezi kiegészíteni.

Azóta történt

Előzmények