Beindul az AMD

120 000 négyzetméter alapterület, ebből 13 400 négyzetméter tisztaszoba, 1500 kilométernyi adatkábel és méregdrága gyártóberendezések – ezekkel büszkélkedhet az Advanced Micro Devices ma megnyitott újabb drezdai chipgyára, a Fab 36. Az új üzem igen ambiciózussá tette az Intel ősi riválisának számító vállalatot, amely a PC-kbe szánt mikroprocesszorok piacán 30 százalékos részesedés elérését tűzte ki célul. „És ha majd elértük a 30 százalékot, még többet célzunk meg” – mondta Hector Ruiz, a cég elnök-vezérigazgatója az ünnepélyes épületavatón, melyen részt vett Gerhard Schröder leköszönő német kancellár is.

Mennyi? 30.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 30 százalékos célkitűzés nem újdonság. Az AMD-t alapító és három évvel ezelőttig irányító Jerry Sanders a kilencvenes évek közepétől kezdve minden újabb chip piacra dobásakor vállalata heveny térnyerését vizionálta, ám ez rendre elmaradt. Valójában eddig csupán egyszer, négy évvel ezelőtt fordult elő, hogy a sunnyvale-i Dávid részesedése tartósan 20 százalék fölött lebegett.


Hát ez kész...

Az is tény ugyanakkor, hogy az AMD még sosem fogott hozzá akkora eséllyel a cél megvalósításához, mint most. Hiszen a vállalat processzorkínálata a 64 bites Opteron és Athlon 64 megjelenése óta több mint versenyképes, ráadásul – és ez a fontosabb – mára ezt a PC-gyártók is felismerték. A vállalat közel 20 százalékos processzorpiaci befolyását úgy biztosította, hogy mindössze egyetlen gyártóüzeme volt, a drezdai Fab 30. Az ennek tőszomszédságában felhúzott, és ma megnyitott Fab 36-tal – valamint a szingapúri Chartered Semiconductor szükség esetén igénybe vehető gyártósoraival – kiegészített kapacitás már elegendő a megcélzott részesedéssel járó mennyiség előállításához.

A világ nem elég

Az AMD úgy is számol, hogy 2008-ban már 100 millió mikroprocesszort fog tudni legyártani. Ebben oroszlánrésze lesz az új üzemnek, mely 300 milliméter átmérőjű szilíciumszeletekkel dolgozik, ami önmagában is jelentősen növeli a kapacitást. A Fab 36-ban 2006 elején indul be a tömegtermelés, kezdetben még 90, majd az év végére már 65 nanométer csíkszélességgel.

A beruházás teljes költségét mintegy 2,5 milliárd dollárra becsülik. Ehhez 600 millió euróval és egyéb vonzó ösztönzőkkel járult hozzá Szászország kormányzata és a német szövetségi kormányzat is, melyek tárt karokkal fogadták a munkanélküliségtől sújtott volt NDK-s régióban tovább terjeszkedő és hosszú távon körülbelül 1000 – az építkezés idején pedig közvetetten mintegy 8500 – főnek munkát adó chipgyártót.

Noha a termelés csak most indul meg az új gyárban, lapértesülések szerint már egy újabb felhúzását fontolgatja az AMD. A Frankfurter Allgemeine Zeitung még a nyáron szellőztette meg a hírt Hector Ruizra hivatkozva, aki úgy nyilatkozott: „Nagyon valószínű, hogy 2008 elejére szükségünk lesz egy új fabra”. A vállalatvezető elmondása szerint a jövő év közepén döntenek arról, hogy tovább bővítik-e jelenlétüket Drezdában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények