Bemutatkozott a százdolláros notebook

Kofi Annan ENSZ-főtitkár a „globális szolidaritás megnyilvánulásaként” jellemezte azt a rendkívül olcsó hordozható számítógépet, melynek működő prototípusát először ma, a világszervezet tuniszi csúcstalálkozóján mutatták be. A mindössze 100 dolláros (körülbelül 21 000 forintos) „zöld masina” – ahogy becézik – egy teljes funkcionalitású számítógép, melyet a Massachusetts-i Technológiai Intézet (MIT) a beszédes nevű One Laptop Per Child (OLPC) nonprofit szervezettel együttműködve fejlesztett ki.

Annan kalauza a bemutatón Nicholas Negroponte, a MIT Media Lab vezetője volt, aki elmondta: a notesz gyártása már 2006 februárjában megkezdődhet. Noha működés közben egészen mostanáig nem láthatták, számos technológiai vállalat és kormány érdeklődött már iránta. A hordozható számítógép bevezetése az oktatás minőségének látványos javulását hozhatja a fejlődő országokban, ahol – legalábbis a célkitűzés ez – az általános és középiskolák tanulói, valamint tanáraik juthatnak majd hozzá.

Negroponte beszélt a bevezetés menetrendjéről is. Első lépésben hat, nagy népességű fejlődő országba jut el a zöld masina, majd fél év múlva kezdődik a globális forgalmazás. A programban való részvételhez a kormányzatoknak egymillió notesz vásárlására kell garanciát vállalni. Ez a szám is jelzi, hogy az ENSZ és a fejlesztők komolyan elkötelezték magukat a kezdeményezés mellett. Negroponte több százmillió géppel számol.

Rajztábla kurblival

A hordozható számítógép nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; az 500 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre – szintén a költségek csökkentése végett – Linux operációs rendszer kerül majd. Az ellenálló gumiborításba burkolt masina – mely akár tábla-PC-ként vagy rajztáblaként is üzemeltethető – kijelzője szintén igazi kuriózum, a panel ugyanis kültéri használat során színes módból átvált háttérvilágítás nélküli fekete-fehér módra, ezzel pedig még erős fényben is olvasható marad a képtartalom. A legbájosabb megoldást azonban kétségtelenül az energiaellátó rendszer nyújtja; a noteszgép hálózati töltője vállpántként is használható, de ha nincs a közelben konnektor, akkor sincs veszve semmi, a gép akkumulátora ugyanis a ház oldalán található kurblival is feltölthető. A gépben USB-csatlakozó és vezeték nélküli hálózati vezérlő is van, amely lehetővé teszi a nebulók számítógépei közti együttműködést is.

Azóta történt

Előzmények