Betiltaná az elektromos autók eladásait egy amerikai állam

Szimbolikus tüntetést jelent az a tervezet, amellyel tiltakozik Wyoming állam: a belsőégésű motorokkal foglalkozó iparágakat, munkahelyeket védenék, egyben rámutatnak az EV-trend negatívumaira.

Az amerikai Wyoming állam olyan furcsa tervezettel állt elő, amelynek keretében az új elektromos autók értékesítését 2035-től betiltanák. Válaszul arra, hogy 2035-től az új, belsőégésű motorral szerelt járművek értékesítését tiltja be sok amerikai állam és sok más ország.

A helyi törvényhozók azt mondják, a javaslat egy tüntetés, ugyanis meg akarják védeni a fosszilis üzemanyagokra épülő iparágakat, továbbá lelassítani az elektromos járművekre való átállást, a töltési infrastruktúra hiánya és a környezeti aggályok miatt.

Brian Boner és Jim Anderson szenátorok mindkét problémát hangsúlyozták, amellett, hogy meg kell védeni az olaj- és gázszektor állásait is. Hozzátették azt is, hogy az EV-k akkumulátorainak nyersanyagai nem hasznosíthatóak könnyedén újra, sőt, kidobni sem lehet azokat. Így mindenhol új megoldásokat kell bevezetni ezek biztonságos és felelős kezelésére. Többször kitértek rá, hogy a kiterjedt töltőhálózat nélkül az EV nem praktikus, Wyoming állam a közlekedésben és áruszállításban továbbra is csak a belső égésű motorokkal ellátott járművekre tud építeni.

Boner szenátor szerint az egész dolog szimbolikus, de kiállnak érte, mert szeretnék, hogy az úgynevezett klímaválságra adott megoldások a valódi életben is praktikusak legyenek. Boner szerint nem jó dolog, amikor más államok olyan technológiát kényszerítenek az emberekre, ami nincs is készen.

Az ügy egyébként valóban szimbolikusnak bizonyult, ugyanis napokon belül elvetették az ötletet. Célját ennek ellenére elérte, hiszen a médiában nagy beszéd- és vitatémát okozott.

Azóta történt

Előzmények