Betiltatná az Nvidia termékeit a Rambus

A memóriatechnológiákat fejlesztő, de leginkább a bíróságokon aktív Rambus a múlt héten szabadalombitorlás miatt panaszt nyújtott be az amerikai Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsághoz (ITC) az Nvidia ellen. Ebben azt kéri a hatóságtól, hogy tiltsák be a grafikus processzorok és alaplapi lapkakészletek piacán érdekelt kaliforniai chiptervező minden olyan termékének egyesült államokbeli importját és forgalmazását, amely DDR, DDR2, DDR3, LPDDR, GDDR, GDDR2 és GDDR3 szabványú memóriavezérlőket tartalmaz – ez a definíció gyakorlatilag az Nvidia teljes termékpalettáját lefedi.

A panasz külön felsorolja azoknak a gyártóknak a neveit, melyek használják az Nvidia chipjeit, és az azokra épülő kártyákat és alaplapokat forgalmazzák az USA-ban. Köztük van többek között az Asustek, az EVGA, a Giga-Byte Technology, a Hewlett-Packard, az MSI és a Palit. „Szükség volt erre a lépésre, mivel az Nvidia folyamatosan és tudatosan megsérti a szabadalmainkat. A Rambus mérnökei és kutatói jelentős innovációval gazdagították az iparágat; a tulajdonosaink és a jogdíjat fizető ügyfeleink érdekében meg kell védenünk a szabadalmaztatott találmányainkat” – idézi a beadvány kapcsán kiadott közlemény Tom Lavelle-t, a Rambus vezető jogászát.

Az ITC-nek 30 napon belül kell döntenie arról, hogy vizsgálatot indít-e a panasz alapján. A Rambus idén júliusban egy, a mostanitól független szabadalombitorlási eljárásban már pert is indított az Nvidia ellen.

Azóta történt

Előzmények