Bevetésre kész a Bluetooth 2.0

A Bluetooth Special Interest Group – a szabvány fejlesztéséért és elterjesztéséért felelős szakmai szervezet – a minap jelentette be a Bluetooth Core Specification Version 2.0 + EDR-t. (Enhanced Data Rate, bővített adatátviteli sebesség). Az új specifikáció nagyobb adatátviteli sebességet – a jelenleginél háromszor gyorsabbat –, több Bluetooth-eszköz egyidejű használatát és alacsonyabb energiafelhasználást tesz lehetővé.

Az új specifikáció alapján a készülékek képesek egyszerre több funkciót is végrehajtani Bluetooth-on keresztül. A csökkentett fogyasztás miatt az új generációs Bluetooth-eszközök üzemideje megkétszereződhet. A 2.0 specifikációnak megfelelő készülékek természetesen visszafelé kompatibilisek a korábbi Bluetooth-eszközökkel.

Az új szabvány legfontosabb jellemzői:

  • háromszor gyorsabb adatátviteli sebesség (akár tízszer gyorsabb is lehet bizonyos esetekben)
  • alacsonyabb energiafogyasztás
  • egyszerűbb többszörös kapcsolódás a magasabb sávszélességnek köszönhetően
  • visszafelé kompatibilis a régi rendszerekkel
  • tovább javított BER- (Bit Error Rate) teljesítmény

A Bluetooth SIG szakértői szerint az új szabványnak megfelelő termékek valamikor 2005-ben lesznek elérhetők. A Broadcom és CSR lapkagyártók már szállítanak kompatibilis chipeket, az RF Micro Devices pedig 2005 első negyedévében kezdi meg a nagykereskedelmi forgalmazást.

Előzmények