Áttörés: sikeresen landolt Jeff Bezos rakétája

Az űrszállítmányozásra létrehozott vállalat, a Blue Origin hivatalos közleménye mellett ma az Amazon alapító-tulajdonosa, a Blue Origin motorja, Jeff Bezos is bejelentette külön, hogy az általuk fellőtt szuborbitális rakéta sikeresen visszatért a Földre, így a cég hatalmas lépést tett az újrahasznosítható rakéta kifejlesztése felé.

A New Shepard nevű, hat személy szállítására tervezett rakétát Nyugat-Texasban tegnap lőtték fel, majd az eszköz a körülbelül 100 kilométeres magasság (a földi atmoszféra és az űr határa) elérése után nyolc perccel később visszatért a kibocsátási helyére.

A nagy vetélytárs, a hasonló projektet (Space Exploration Technologies – SpaceX) futtató Elon Musk, a Tesla vezetője szintén a Twittern gratulált Bezosnak – rajtuk még Richard Branson, a Virgin Galactic irányítója a harmadik a pályán. (A szurkálódás azért folytatódott: Musk azt dörgölte Bezos orra alá, hogy az általuk végrehajtott feladatot ők már két éve megoldották...)

Az fontos különbség, hogy a NASA-val együttműködő SpaceX orbitális, az űrbe kilépő rakétával kísérletezik, sebessége a tízszerese a New Shepardének, és ezt Musk nem felejtette el hangsúlyozni üzenetében. Ugyanakkor a SpaceX mindeddig csak halmozta a sikertelen küldetéseket – bár az is igaz, nekik bonyolultabb feladatokat kell megoldaniuk.

Azóta történt

Előzmények