Gyorsabb gépelés táblagépeken egy új kiosztással

Német és amerikai kutatók közös fejlesztés eredményeképp egy olyan billentyűzetkiosztással álltak elő, mely reményeik szerint sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi a gépelést mobil eszközökön:okostelefonokon és táblagépeken.

Az egyre nagyobb számban terjedő mobil eszközök felhasználói ugyan elsősorban nem szövegbevitelre használják ezeket a készülékeket, ám ha mégis, akkor mindannyian tapasztalhatják, hogy a hagyományos, különálló, kétkezes billentyűzetekre (eredetileg a 19. század utolsó harmadában az írógépekre) tervezett kiosztás gépükön már egyáltalán nem mondható optimálisnak. Az innováció három elemből áll: egyrészt kétujjas gépelésre tervezték a billentyűzetet, a két hüvelykujjra, másrészt átrendezték a billentyűk sorrendjét, a hagyományos QWERTY kiosztás helyett bevezették az úgynevezett KALQ kiosztást, harmadrészt pedig két önálló panelbe csoportosították a billentyűket, a két kéz hüvelyujjaihoz igazodva.

kalq

Az új kiosztás kialakításánál természetesen a maximális gépelési gyorsaság elérése volt a cél. Ennek érdekében a kutatók a hírhedt Enron energiacég vezetőinek az ellenük indított vizsgálat folytán nyilvánosságra hozott 600 ezer e-mailjét elemezték, hogy megtalálják a leggyakoribb betűkombinációkat. Az elemzés eredményeképp több mint 5,6 millió kombinációt kaptak, és ezek alapján rendezték el a billentyűket a két hüvelykujjas gépeléshez. Ebből következően ez a kiosztás is az angol nyelvre van optimalizálva.

A jobb panel alsó sora után elnevezett KALQ-nál minden magánhangzó jobbra került, és ennek az lett az eredménye, hogy az angolban leggyakrabban használt szavak 62 százalékét úgy lehet leírni, hogy a két hüvelykujj folyamatosan felváltva dolgozik. Újítás az is, hogy a szóközre két billentyű is van, mindkettő a panelek közepén található.

kalq

Tesztelésre nem angol anyanyelvűeket kértek fel. Ahogy azt várták, a KALQ eleinte rosszul teljesített. Ám később azt tapasztalták, hogy két hét után, mialatt a tesztalanyok naponta egy órát gyakoroltak rajta, a KALQ hatékonysága drámai módon megnőtt: ekkor a QWERTY-n percenként átlagosan 27,7, míg a KALQ-on 37,1 szót vittek be a felhasználók, ráadásul a hibaarányban is jobb eredményt mutatott az új kiosztás (5, illetve 9 százalék).

Az új kiosztás ingyenes androidos alkalmazásként május elejétől lesz elérhető

Előzmények