Biztostű - egy lépés a biztonságos informatikáért

Az új portál az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanárainak és hallgatóinak közreműködésével, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, az Oktatási Minisztérium és a Search-Lab Kft. támogatásával jött létre.

 


A Biztostű egy olyan informatikai biztonsággal foglalkozó webes oktató portál, amely -- a jelenleg elérhető hasonló tartalmú oldalaktól eltérően -- kevésbé a termékfüggő konkrétumokra, hanem sokkal inkább a szemléletformálásra, a biztonsági látásmód kialakítására, a megalapozott biztonságérzetre és a bizalom megerősítésére koncentrál. Célja továbbá, hogy az e téren tapasztalható társadalmi szintű hiányosságokat szemléletes ismeretanyag terjesztésével csökkentse. A diákok mellett azoknak az egyéni felhasználóknak is jó kiindulási és hosszabb távon megbízható alapismereteket nyújtó szakportálról van szó, amelyet az érdeklődök munkájuk vagy hobbijuk során az IT biztonsági problémák megoldásánál jól hasznosíthatnak. A www.biztostu.hu közel 400 oldalnyi anyagát a témához kapcsolódó interaktív játékok egészítik ki. Szakmai előadások videofelvételei, a hozzájuk kapcsolódó prezentációk és előadásjegyzetek színesítik még a választékot. A tartalmat több mint 30 specifikus területről származó tanulmányok, dolgozatok biztosítják.

A fogyatékkal élőkre tekintettel a multimédiás anyagok feliratozottak, az ábrák kísérő szöveggel vannak ellátva, így a vakok, gyengénlátók és siketek számára is értelmezhető a tartalmuk.

A Biztostű -- a szerzők ígéretei szerint -- folyamatosan bővülni fog. További interaktív játékok készülnek, illetve a programozott oktatás megvalósításához szakanyagok, ellenőrző kérdések, tesztek, feladatok teszik majd teljesebbé a kínálatot. Ezeken felül a szerzők lehetőséget biztosítanak másoknak is, hogy a témával foglalkozó színvonalas szak- és oktató anyagukat -- lektorálást követően -- a honlapon közzétegyék.