Nehéz dolga lesz a Kanadán és Amerikán kívüli BlackBerry vevőjelölteknek

Tovább bővült a BlackBerry lehetséges vevőjelöltjeinek köre, a kínai Lenovo is beszállt az érdeklődők körébe – olyannyira, hogy egy titoktartási megállapodás keretében a kanadai vállalat pénzügyi helyzetének átvizsgálására is lehetőséget kapott. A BlackBerry iránt érdeklődők köre így már számos tőkeerős szereplőt tartalmaz, a tárgyalásokhoz közel álló források szerint a kanadaiak az az eddigi egyetlen ajánlattevő Fairfax Financials mellett a Ciscóval, a Google-lal, az SAP-val és a Samsunggal is tárgyal. Formális ajánlatot azonban eddig még egyik említett vállalat sem tett, és valószínű, hogy nem is egyben szeretnék felvásárolni a BlackBerryt, csak bizonyos részekre – például a szolgáltatási üzletágra és a szabadalmi portfólióra – fáj a foguk. A Reuters két belsős forrásra hivatkozva azt írja, hogy az is lehetséges, hogy két lehetséges vevő együtt tesz majd ajánlatot, és osztoznak a „prédán”.

Az azonban már biztosra vehető, hogy egy nem kanadai vagy amerikai vevőjelöltnek nagyon komoly kormányzati vizsgálaton kell átesnie, és még akkor sem biztos a jóváhagyás, ha a legtöbb feltételnek megfelelne. A BlackBerry titkos e-mailek és üzenetek millióit kezeli naponta, és a kanadai kormány már többször is kijelentette, hogy nem fogja engedni, hogy a BlackBerry olyan kezekbe kerüljön, ami később állambiztonsági vagy üzletviteli veszélyt jelenthet –a kínai Lenovo pedig minden bizonnyal ebbe a körbe tartozik. A Kanadai Befektetési Törvény vétójogot biztosít a kormány számára olyan akvizíciók esetére, amikor egy adott kanadai vállalat felvásárlása nem jár kézzel fogható előnyökkel, vagy az üzlet nemzetbiztonsági kockázatot rejt. A kormány erre a törvényre hivatkozva akadályozta meg múlt héten, hogy a Manitoba Telecom Services egyik leányvállalatát, az Allstream száloptika-szolgáltató egy egyiptomi üzletember kezébe kerüljön.

A Lenovo nem kommentálta az értesülést, de tekintettel arra, hogy a kínai óriás már többször is érdeklődött a BlackBerry felvásárlása iránt, valószínűleg a várható komoly nehézségek ellenére is ringbe száll majd.

Azóta történt

Előzmények