Terjeszkedik Európában a Google e-könyvesboltja

Tegnap olasz nyelvű e-könyvekkel bővítette e-könyvesboltját a Google. Az olaszországi internetezők, illetve okostelefon- és tablethasználók számára elérhetővé vált Libri su Google Play több mint kétmillió elektronikus kötettel nyit, köztük a legnagyobb helyi kiadók – sok más mellett a Mondadori, az Einaudi, a Feltrinelli – és nemzetközi kiadók digitális repertoárjával.

Amint a vállalat az indulást bejelentő blogban írja: ezzel a kínálattal ez a legnagyobb e-könyvesbolt Olaszországban. Az elektronikus kötetek jelentősen nem olcsóbbak a nyomtatott kiadásoknál, ami részben annak köszönhető, hogy az országban – akárcsak nálunk – az e-könyveket magasabb áfakulcs terheli. A Mondadori ugyanakkor azt ígérte: a Google boltjában 9,99 euró lesz az árplafon.

A Google 2010 végén indította el elektronikus könyveket kínáló boltját az Egyesült Államokban, akkor még Google eBooks néven. Tavaly aztán a könyváruházat elvitték Kanadába, Ausztráliába és Európában elsőként az Egyesült Királyságba is. Az időközben a vállalat – nemrég szintén átkeresztelt – online piacterébe integrált könyváruház most Books on Google Play néven működik.

Noha offline olvasásra is van mód, a szolgálgatás alapvetően a megvásárolt könyveket a felhőben tárolja, így azok bármilyen internetképes eszközön, PC-n, okostelefonon, tableten, e-readeren olvashatók. Számítógépen böngészőben, egyéb készüléken appon keresztül lehet hozzáférni a könyvekhez. Az olasz felhasználók egyelőre csak androidos alkalmazást kaptak, de a Google azt ígéri, hamarosan elkészül a Google Play Books iOS-verziója is. A boltban a vásárlás előtt egy kóstolónak szánt részletet ingyenesen le lehet tölteni a könyvekből.

A Google egyik képviselője egy konferencián nemrég elárulta: hónapokon belül Brazíliában is elindul az áruház, további terjeszkedési tervekről azonban szokásához híven nem beszélt a cég.

Azóta történt

Előzmények