Lenyűgöző a Boston Dynamics robotjának új demója

Az egyperces programozott bemutatóba belesűrítették mindazt, amire a robot jelenleg képes.

A Boston Dynamics kiemelkedő fejlesztése az Atlas robot, melynek egyre többet és többet tudó új változatait a szakemberek időnként videóbemutatókban ismertetik meg a nagyközönséggel is.

A legújabb demó egy munkahelyzetet szimulál, amelyben az Atlas – a hatás kedvéért természetesen kissé felturbózva – egy segédmunkás egy feladatát oldja meg, amikor felviszi az állványra a mesternek a lent felejtett szerszámos zsákot.

Két fő újdonságra mutat rá a videó. Az egyik az utóbbi időben igen magas szintre fejlesztett „kéz” – amely valójában egy rögzített és egy mozgó „ujjból” álló markoló, fogó végtag, amivel az Atlas láthatóan igen ügyesen, pontosan és kifinomultan képes tárgyakat megfogni és mozgatni. Ez a fejlett technika kivételes, csak nagyon kevés robotfejlesztőcégnél található hasonló.

A másik – valóban lenyűgöző – képességfejlesztés a videó végén látható, amikor a robot megmutatja, hogy képes a levegőben egy 540 fokos, több tengelyes átfordulásra – ezt eddig az Atlas nem tudta.

Az Atlas fejlesztése robotikai alapfejlesztés, kutatási platform, így ezek a gépek közvetlenül nem vásárolhatók meg, a Boston Dynamics technológiát kínál más fejlesztőknek.

Előzmények