Botrány egy tanár meghurcolása miatt

Nagy port kavart Oroszországban az a per, amelyet szoftverkalózkodás miatt a Microsoft helyi képviselete akasztott egy iskolaigazgató nyakába. Az esetet nem hagyta szó nélkül Vlagyimir Putyin elnök sem, Mihail Gorbacsov egykori szovjet pártfőtitkár pedig egészen odáig ment, hogy nyílt levélben kérte Bill Gates személyes közbeavatkozását a tanár meghurcolásának leállítása érdekében. A szoftvervállalat azonban – egyelőre legalábbis úgy tűnik – a politikai nyomás ellenére sem hátrál meg.

A vád szerint az Urál hegységben lévő Perm városában tanító Alekszandr Ponoszov kalóz Windowsokat futtatott az iskola számítógépein, amivel 266 000 rubelt – nagyjából 1 970 000 forintot – vett ki a Microsoft zsebéből. A direktor azzal védekezik, hogy az operációs rendszer telepítve volt a gépek vásárlásakor, és ő nem is sejtette, hogy illegális példányokról van szó. Az orosz média beszámolói szerint Ponoszov – amellett, hogy a kárösszeg megtérítésére kötelezhetik – öt évig terjedő börtönt is kaphat.


Gorbacsov és Putyin (Fotó: MosNews.com)

Gorbacsov – aki alapítványának honlapján tette közzé az Alekszandr Lebegyev milliárdos által is szignált, populista fordulatokkal megtűzdelt nyílt levelet – így szólítja meg Gatest: „Azt a tanárt, aki az életét a gyerekek nevelésének szentelte, és aki igen szerény, az Ön vállalatánál kifizetett legalacsonyabb bérekhez sem mérhető fizetésből él, most szibériai börtöntáborokba való elzárással fenyegetik. Mi nagyra tartjuk a Microsoft programozóinak munkáját, és semmilyen módon sem vonjuk kétségbe a szellemijog-sértések elleni fellépés jogosságát. Mégis, ebben az esetben arra kérjük: legyen irgalmas és vonja vissza a beadványt Alekszandr Ponoszov ellen.”

Nincs visszaút

A Microsoft londoni PR-ügynökségén keresztül tegnap adott válaszában elutasította a felkérést, és egyben mosta a kezeit. „Ponoszov ügye egy büntetőügy, melynek elindítása és vizsgálata az ügyészség hatáskörébe tartozik. Biztosak vagyunk abban, hogy az orosz bíróságok megfelelő döntést hoznak majd” – áll a nyilatkozatban.

Az egyes szoftvergyártó cégek érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) adatai szerint Oroszországban a szoftverek 83 százaléka illegális, de ezért a felhasználók nagy része javarészt a rendkívül magas, nem a helyi fizetésekhez szabott árakat teszi felelőssé. Bill Gates múlt heti bukaresti látogatásakor hasonló érvekkel döbbentette meg a Microsoft-alapítót Traian Băsescu román elnök, amikor azt állította: a kalózszoftvereknek köszönhető, hogy fellendült az informatikai ipar az országban.

Február 1-jén Putyin elnököt egy sajtókonferencián kérdezték a permi iskolaigazgató ügyéről. Ő akkor így válaszolt: „Azért letartóztatni valakit, mert vett egy számítógépet, majd börtönnel fenyegetni őt, ez nevetséges és nonszensz.”

Azóta történt

Előzmények