Bezárt az egyik legnagyobb torrentkereső

Tegnap az üzemeltetők leállították az egyik legnagyobb torrentkeresőt, a BTjunkie-t. A döntésben nagy szerepe volt az elmúlt hetek nagyszabású kalózkodásellenes akcióinak, így a Megaupload lekapcsolásának és a Pirate Bay-ítélet jogerőre emelkedésének.

A 2005-ben elindított és azóta folyamatosan működő oldalon – mely a TorrentFreak toplistája szerint az 5. legnagyobb volt a műfajban – tegnap óta csak egy rövid üzenet olvasható: „Itt a vége, barátaim. Nem volt könnyű, de önszántunkból határoztunk úgy, hogy bezárjuk az oldalt. Éveken át küzdöttünk a közlés szabadságélért, ám eljött a továbblépés ideje. Hatalmas élmény volt, minden jót nektek!”

A TorrentFreak beszámolója szerint története hét éve alatt a BTjunkie megúszta a jogi támadásokat, de az üzemeltetők a hasonló oldalak ellen indult eljárások, razziák miatt megijedtek. Az oldal alapítója a lapnak azt mondta: feszültségben, félelemben teltek a napjaik, véget akartak vetni ennek. Ettől függetlenül bízik abban, hogy a BitTorrent-keresőknek van jövője: „őszintén remélem ezt, hiszen a háború még egyáltalán nem ért véget” – fogalmazott.

Bár eljárás mindeddig nem indult a szájt ellen, az szerepelt a csoportos szerzőijog-sértést segítő kalózoldalak listáján, ezért például a Google a nevét több országban is kiszűrte az automatikusan felkínált keresőkifejezések közül. Olaszországban a torrentkeresőt tavaly tavasszal egy ügyészi határozat indexre tette, azóta a helyi internetszolgáltatók sziszifuszi feladata volt az új doméneken folyton feltámadó szolgáltatás blokkolása.

A BTjunkie mind a fizetős, zárt, mind a nyilvános trackerek tartalmát indexelte, és az egyes fájlokat a cookie-alapú azonosításnak köszönhetően a felhasználók regisztráció nélkül is tudták minősíteni, így egyszerű volt a hamis tartalmak kiszűrése. A kereső az Alexa globális rangsora szerint a 389. leglátogatottabb oldal volt a világon.

Azóta történt

Előzmények