Robotokkal válaszolnak a cégek a munkaerőhiányra

Távoli példa Szingapúr, de az ottani munkaerőhiányt a jelek szerint robotok telepítésével oldják meg a vállalatok.

Sok más országhoz hasonlóan Szingapúrban sem igazán találtak megfelelő munkavállalóból eleget a világjárvány alatt a cégek, most azonban megtalálták a helyzetre a megoldást.

A jelentések szerint egyre több feladatra robotokat vetnek be az eddig alapvetően külföldi munkásokra támaszkodó régióban. A világjárvány ott állítólag még tovább gyorsította a robotizációt és az automatizációt cégszinten.

A Reuters beszámolója kitér egy Boston Dynamics által gyártott Spot robotkutyára, amit építkezéseken használnak felmérésekre. A Gammon nevű cég szerint így két munkavállaló helyett csak egyre van szükség, a helyi munkaerő önjáró megoldásokra cserélése pedig egyre nagyobb trend – mondja a vállalat, amely szerint a munkaerőhiány elhúzódó jelenség lesz.


[+]

Szingapúr egyik könyvtárában is bevetettek már két robotot, ezek napi 100 ezer könyv címkéjét tudják beolvasni. Itt az emberi munkaerő rutinfeladatait is csökkentik a robotokkal.

Szakértői becslések szerint Szingapúrban 10 ezer dolgozóra már 605 robot jutott 2021-ben, a gyártási szektorban, ennél már csak Dél-Koreában magasabb az arány (932).

Használnak persze robotokat más ágazatokban is, van, ahol a baristák helyett ezek készítik a kávét. A robotot létrehozó Crown Digital szerint végre megoldható a vendéglátási szektort kínzó munkaerő-probléma, miközben jól fizető állásokat teremtenek a szektor automatizálására.

Nem biztos persze, hogy ez lesz a jövő mindenhol, ugyanis az emberek máris emberi interakciót, társaságot, kiszolgálást követelnek – egyes országokban pedig még érzékenyebb lehet erre a társadalom.

Azóta történt

Előzmények