A Deutsche Telekom köti össsze Budapestet és a CERN-t

A Deutsche Telekom ma közölte, hogy a T-Systems svájci egységével együtt a nemzetközi üzletága részeként tevékenykedő International Carrier Sales & Solutions (ICSS) szervezetét jelölték ki arra, hogy nagysebességű adat-összeköttetést biztosítson a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) genfi adatközpontja és az újonnan alapított, kihelyezett adatközpont között, amelyet a magyar fővárosban, Budapesten működtet a Wigner Fizikai Kutatóközpont. Az Ethernet-összeköttetés másodpercenként akár 100 gigabites adatátviteli sebesség támogatására képes.

Genfben üzemelteti a CERN a világ legnagyobb részecske gyorsítóját, a Nagy Hadron Ütköztető Gyűrűt (LHC). Ez a létesítmény lehetővé teszi a tudósok számára, hogy tanulmányozzák az anyag szerkezetét és az elemi részecskék közötti alapvető interakciókat. A kísérletek során hatalmas adatmennyiség keletkezik. Ezek feldolgozásához a CERN és partnerintézményei egy megosztott számítógépes rendszert, az úgynevezett Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) számítógépes hálózatot hoztak létre. A világon több mint 10 ezer kutató használja kísérleteihez a CERN számítógépes infrastruktúráját.

A Wigner Adatközponttal a CERN célja további információtechnológiai kapacitások létesítése a kutatásokhoz. A számítógépes rendszerek hatalmas adatmennyiséget lesznek képesek továbbítani a Deutsche Telekom összeköttetésén keresztül a genfi és a budapesti telephelyek között.

Azóta történt

Előzmények