Megtört az orosz uralom

A PrecisionScrewdrivers csapata (Eryk Kopczyński, Marcin Mucha, Tomek Czajka) magabiztos győzelmet aratott a hétvégi Challenge24 döntőjén, fölényesen maga mögé utasítva a második helyezett, orosz-fehérorosz tagokból álló Omnibus_trip csapatot, valamint a harmadik helyen végzett, szintén lengyel HoChockiGont. A színvonalas harminccsapatos döntőben idén egy magyar alakulat mérhette össze tudását a világ legjobbjaival.

challenge24
A győztes csapat

Az elmúlt két évben győztes orosz Havka-papstvo csapat az idén csupán ötödik lett, mivel kifogott rajtuk az idei év speciális, látványos, hardveres feladata, melyben egy mozgatható asztalon található labdát kellett irányítani vagy éppen megállítani az asztal adott pontján. A feladathoz képfeldolgozási, irányítás- és szabályozáselméleti tudás is szükséges volt.

Az idei évben a feladatsor kerettörténete a lajhárok köré épült, így a feladatírók stratégiai játékában, a Slothlersben kellett területet foglalni és gazdaságot kiépíteni az állatok számára, de akadt olyan részfeladat is, ahol „szonárok” révén a vízben való tájékozódásban lehettek segítségükre a versenyzők. A feladatsorban megtalálhatóak voltak klasszikus algoritmus- és számításelméleti problémákkal foglalkozó feladatok is (megállási probléma, keresési problémák, gráfelméleti problémák), de ezek mellett előkerült a funkcionális programozás területe is – természetesen szintén a lajhárok köré építve.

Az idei, immár tizennegyedik Nemzetközi 24 órás Programozóversenyt az Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai új épületében került megrendezésre. A megmérettetés mellett természetesen számos szabadidős programmal is várták a szervezők a világ minden tájáról érkező versenyzőket, akik így a városnézésen túl kikapcsolódhattak a Széchenyi fürdőben, megnézhették a Csodák Palotáját. Mindezek mellett persze az ismerkedésre és a közvetlen felkészülésre is jutott idő.

challenge24

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentős hazai és nemzetközi támogatói közösség sorakozott fel a verseny mögé, akik képviselői a helyszínen követték az eseményeket. Az SAP Hungary főtámogatása mellett gyémántfokozatú támogatóként segítette a szervezők munkáját a Google, a Microsoft, valamint a LogMeIn mellett a magyar FORNAX is, akiknek a nevéhez fűződik a verseny tizennégy évvel ezelőtti megalapítása

A MAVE (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete) 2000 óta rendezi meg a Challenge24-et, amely Európa legnagyobb platformfüggetlen versenyének számít. A megmérettetésen évek óta részt vesznek a legjobb programozókat tömörítő webportálok tagjai. A versenyre főként európai csapatok jelentkeznek, de az idei döntőben is képviseltették magukat a kontinensen kívülről érkező versenyzők is. A versenyen nem kizárólag a programozási nyelvek átfogó ismerete számít, hanem a problémamegoldási készség is: a verseny során a háromfős csapatoknak matematikai, algoritmizálási, képfeldolgozási, hardveres, sőt sokszor még fizikai ismereteket is igénylő feladatokkal kell megbirkózniuk. A verseny lehetőséget kínál a magyar hallgatóknak arra, hogy itthon, nemzetközi környezetben mérethessék meg tudásukat, a világ legjobbjaival.

Előzmények