Egyre több helyen tiltják be a ChatGPT-t

Egyre többen használnák csalásra vagy a munkájuk segítésére, kiváltására a ChatGPT-t, ez pedig nagy gond az oktatási szektornak. Kizárhatják a szoftvert használókat a felsőoktatási intézményekből, visszatérnek a kézzel írott beadványok.

Amint arra a napokban többször is kitértünk már, a ChatGPT és a hasonló chatbotok igen komoly változásokat hozhatnak az internet és a társadalom számára is, nem feltétlen jó értelemben. Az oktatási szektor is hatalmas kihívás előtt áll, hiszen az intelligens chatbot képes valaki háziját megoldani, szövegeket írni, így a csalás és plagizálás veszélye állandósult.

A trendre válaszul a Scniense Po, vagyis a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete, az egyik legnagyobb francia egyetem már be is tiltotta a ChatGPT használatát. Ezen felül minden egyéb AI-alapú eszköz használatát is. Csak kifejezett, konkrét célokra használhatóak az effajta szoftverek, vezető felügyelete mellett.

Az persze itt sem derült ki, hogyan követnék, használja-e mégis valaki az effajta szoftvereket, az írások, prezentációk, alkotások ezekkel készültek-e. Sok iskola betiltotta már New Yorkban és Seattle-ben is a ChatGPT-t, számos amerikai egyetem pedig azzal reagált a trendekre, hogy ezentúl szóbeli vizsgákat tart és kézzel írt beadandókat követel meg. A fenti francia intézmény közölte, az egész francia felsőoktatásból kizárhatják azt, akit a szoftver használatán kapnak. Az intézmény szerint a világon az összes oktató és kutató számára súlyos kérdéseket feszeget a ChatGPT.

A Microsoft mindenesetre nem aggódik, mint korábban beszámoltunk róla, újabb dollármilliárdos befektetéssel száll be az OpenAI projektjébe, és a felhőjét is jobban a szolgálatába állítja.

Nem tétlenkednek ráadásul a riválisok sem, nemrég derült ki, hogy a Baidu is ChatGPT-szerű AI chatbotot indít márciusban, és lassan beépíti a normál keresőjébe. A jelentős leépítéseket eszközölt Google is az AI-alapú megoldásokra koncentrál ezután.

Azóta történt

Előzmények