Cheney és a domainnevek

Az amerikai alelnökjelöltek kedd este tartott vitája során Dick Cheney egyedül akkor jött ki a béketűrésből, amikor demokrata ellenfele a Halliburton céghez fűződő viszonyát firtatta. Az alelnök egy, a pennsylvaniai egyetem által fenntartott weboldal elolvasását javasolta a nézőknek, mondván, az ott közölt tények cáfolják John Edwards állításait. Ám a FactCheck.org címen elérhető honlap helyett Cheney tévedésből a FactCheck.com oldalra irányította az érdeklődőket – ez pedig egy Kajmán-szigeteki reklámcég weboldala.

Röviddel a tévévita után a honlap lapletöltéseinek száma látványosan megugrott, ezért – és politikai nézeteik nyilvánvalóvá tétele végett – a cég átirányította az oldalt a közismerten Bush-ellenes Soros György egyik szájtjára. Ennek főoldalán pedig az ismert üzletember „Miért nem szabad újraválasztanunk Bush elnököt?” című írásába botlottak a republikánus alelnök tanácsát megfogadó szörfözők.

A FactCheck.com képviselője az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy nem csupán politikai szempontok álltak az átirányítás és a céloldal megválasztása mögött. Mint mondta: nem akarták a jelölteknek a kampány anyagi támogatására szóló felhívást is tartalmazó honlapjára irányítani a forgalmat, és úgy gondolták, a milliárdos Sorosnak nem okozhat gondot a látogatások megugrásával járó többletköltség. (A szájtot hosztoló szolgáltató ugyanis gyakran a forgalom után számlázza ki a fenntartásért járó díjat).

Soros oldalán később megjelent a Cheney által javasolni kívánt weboldal helyes címe. A FactCheck.org szervere nem bírta az érdeklődők rohamát: a szájt tegnap többször is elérhetetlen volt.