Chipkártya az Állami Nyomdától

Az Állami Nyomda Rt. bejelentette, hogy felkészült az előírt követelményeknek megfelelő, kiemelkedően biztonságos szolgáltatásokra képes úgynevezett multiapplikációs chipkártyák gyártására, elő- és megszemélyesítésére. A német Giesecke & Devrient által kifejlesztett és minősített StarCert kártya a közelmúltban kapta meg magyarországi tanúsítványát Biztonságos Aláíró Eszközként (BALE) a Huntrust Kft. – az Állami Nyomda kiemelt partnere – megbízásából. A Huntrust által fejlesztett szoftverkomponensek, a közösen kialakított rendszerek lehetővé teszik, hogy az Állami Nyomda képes legyen a magas biztonságú kártyák sorozatgyártására, elő- és megszemélyesítésére. A Huntrust szoftvereszközei megvalósítják a hitelesítésszolgáltató által generált kulcsok (aláíró, authentikációs, titkosító) kártyára léptetését – olvasható a társaság közleményében.

A legmagasabb biztonsági követelményeket is teljesítő chipkártyák jellemzője, hogy képesek kielégíteni a biztonsági aláírást létrehozó eszközökre vonatkozó szabványokat. Ez elvileg is kizárja, hogy a kártyákat rendszerszinten lehessen támadni, vagyis egy kártya sikeres támadása esetén valamennyivel kapcsolatot lehessen kiépíteni.

Ugyanez a biztonság teszi lehetővé, hogy úgynevezett aszimmetrikus authentikáció történjen közvetlenül a kártya és egy távoli szerver között. Így kizárható a manapság egyre divatosabb támadási forma, ahol egy illegális (lemásolt) webszerverrel történik a kapcsolatfelvétel és a gyanútlan ügyfél bizalmas adatai csalók kezébe kerülnek. Ez a tulajdonság teszi alkalmassá az eszközt biztonságos elektronikus kereskedelemi, illetve banki szolgáltatások igénybevételére, valamint lehetővé teszi a távmunka, a csoportmunka, az adatforgalmazás biztonságos végzését, a digitális aláírások teljes, hiteles alkalmazását. Ezáltal hazánkban is valódi lehetőség nyílik az elektronikus társadalom-közigazgatás igényeinek kiszolgálására.

(*) Az új chipkártyát nemcsak központilag, hanem minősített biztonságos környezetben is ki lehet bocsátani, a kártya támogatja a decentralizált kibocsátást is, így lehetővé válik az ügyfél jelenlétében történő kulcsgenerálás és a tanúsítványok kártyára léptetése. Az ilyen módon készülő chipkártya az elsők közé tartozó minősített eszköz Magyarországon, amellyel nyilvános terminálon is készíthető minősített elektronikus aláírás.

Azóta történt

Előzmények